open-navfaktor-logo
search
Višković najavio blokadu
Nikšić kaže da je EU dao novac za projekte jer cijeni politiku Vlade FBiH i odustajanje od svađa i blokada
Nermin Nikšić (SDP), federalni premijer, oglasio se u vezi s bespovratnim novcem za projekte koji dolazi od Evropske unije. 
06.07.2023. u 11:21
get url
text

VEZANI TEKST - Višković prijeti blokadom: Neće biti odobreno 303 miliona eura za projekte u FBiH, tačka, ende, kraj

Istovremeno, premijer bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Višković jučer je zaprijetio da će predstavnici RS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu BiH blokirati 303 miliona eura za četiri nova infrastrukturna projekta u Federaciji BiH dodijeljenih iz fondova Evropske unije. 

- Nakon godina blokade u funkcioniranju Federacije naše su politike prepoznali u EU što se najbolje vidi iz dodjele 298 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a za projekte. Rezultat je to kontinuiranog opredjeljenja Vlade Federacije da popravimo stanje i omogućimo građanima bolji život. To je također i rezultat mijenjanja narativa, želje da se pokaže volja za napretkom i reformama, a odustane od politike stalnih rasprava, svađe, blokada. Evropska unija dodjelom ovih sredstava pokazala je da prati i vjeruje našoj politici i planovima. To je znak da smo na ispavnom putu.

Sve su to projekti iz oblasti energetike, saobraćaja, životne sredine, podrške privatnom sektoru i razvoju poduzetništva -  upravo naslonjeni na politike Vlade FBiH pred nama i svi su od izuzetnog značaja za poboljšanje životnih prilika. Zahvalni smo EU što želi pomoći takve politike. Mi ne radimo za lajkove na društvenim mrežama već za dobrobit građana.

Građani RS-a također treba da razmisle o svojoj dobrobiti, o svojim i životima svoje djece. Nije rješenje u blokadama i stalnim svađama i međunacionalnim tenzijama. Ljudske potrebe su iste u oba entiteta, treba živjeti - naveo je Nikšić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.