open-navfaktor-logo
search
Ljevičarski vizionar
Nikšić: Mlade treba slati u kibuce da proizvode hranu i da se razmnožavaju, da nastane nova generacija iz mješovitih brakova
U noći sa četvrtka na petak, tačnije oko dva sata nakon ponoći, zastupnik Damir Nikšić je na online sjednici Skupštine Kantona Sarajevo iznio nekoliko svojih ideja za spas ekonomije nakon koronavirusa. 
24.04.2020. u 12:41
get url
text

- Mi ljevičari se slažemo oko tih stvari, vizionari smo, za razliku od neoliberala koji bi najviše htjeli da vrate ovaj isti sistem koji do danas postoji. Ono što je karakteristično, što i ja imam zaključke, je da ćemo se morati baciti na dvije različite stvari. Jedno je poljoprivreda, znači rad na zemlji, a drugo su tehnologije – IT sektori, komunikacije i informatika – kazao je Nikšić.

Istakao je da su to dvije stvari "na koje ćemo morati davati najviše para".

- Hrane neće biti, jer mi sada idemo, ovo je autobus koji je prešao preko ivice i on pada, ali pada tako polako da smo se mi u prvih pet minuta prepali. Onda smo se kasnije malo opustili, sjeli, zapalili cigaru i počeli piti kafu, ali autobus i dalje pada s litice. Mi ćemo morati da pravimo radikalne promjene. Morat ćemo da uzmemo i testiramo mlade koji su zdravi, koji su preboljeli ili imuni, i da ih šaljemo u nešto što je bukvalno slično kibucima. Znači, da ih šaljemo na zemlju, da ih prekvalifikujemo da rade i obrađuju zemlju za sve ostale koji su u gradu – naglasio je.

Dodao je kako te mlade treba "slati u kibuce, ili kako god neko hoće da ih nazove".

- To su poljoprivredni kolektivi, vrlo slični anarhističnim kolektivima u Aragonu za vrijeme Španske revolucije. Tu će oni trebati da rade, ali treba rodnu ravnopravnost poštovati, znači muško-žensko ne bi li se oni reproducirali, i ispoštovati etničku zastupljenost naroda po popisu iz 1991. godine, kako bi se pored hrane koju oni tu proizvedu, proizvela i jedna nova generacija Bosanaca i Hercegovaca iz mješovitih brakova – objasnio je.

Nikšićevo obraćanje možete pogledati u nastavku: 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.