open-navfaktor-logo
search
Formirati poseban odjel
Nikšić najavio veći angažman u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala
Nermin Nikšić (SDP), premijer Federacije Bosne i Hercegovine, ponovo je obećao veći angažman vlasti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, najavivši konkretne korake.
02.07.2023. u 10:56
get url
text

Naveo je da se "nakon okončanja prvog mandata premijera FBiH, pokrenula sva mašinerija tada vladajućih stranaka ne bi li našli neku njegovu grešku, nezakonitost, korupciju".

- Uzalud, nisu našli ništa jer ničeg nije ni bilo. I dok su silom pokušavali naći bilo šta svojim političkim protivnicima, osam godina odbijali su da započnu primjenu zakona i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, jer „nisu našli odgovarajući prostor“. Po ko zna koji put se pokazalo da ko ne želi, nađe opravdanje, a ko želi nađe način. Oni su našli opravdanje, a mi ćemo naći i način i prostor i ljude i novac da se set antikorupcijskih zakona što prije implementira kako bismo stvorili uslove za odlučan obračun s organiziranim kriminalom i korupcijom. Jačanje prevencije i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je i jedna od 14 preporuka koje BiH treba da ispuni na svom putu u članstvo EU - naveo je.

Dodao je da je "razgovarao sa predstavnicima VSTV-a kako bismo konačno krenuli u implementaciju Zakona i krenuli u formiranje posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH za borbu protiv korupcije i organizvoanog kriminala".

- Prvi korak je naći adekvatan prostor. Izgradnja palate pravde, namjenskog objekta za smještaj posebnih odjela treba nam da poboljšamo uslove rada sudova i tužilaštava, ali naša zemlja nema vremena da čekamo na njenu izgradnju kao uslov za početak primjene Zakona. Umjesto toga naći ćemo smještaj u nekom od postojećih objekata. Vlada FBiH će pomoći u svim tehničkim aspektima, kako bismo omogućili pravosudnim organima da što prije počnu s procesuiranjem djela organiziranog kriminala i korupcije - naveo je Nikšić te dodao:

- U svim anketama o problemima u društvu, većina građana navodi korupciju kao najveći problem, a tek nakon toga nezaposlenost, lošu ekonomiju i nestabilnu situaciju. To je bio dodatni motiv da tokom mog prvog premijerskog mandata uložim veliki napor da se pripremi i usvoji set zakona potrebnih za efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Namjera nam je bila da preuzmemo neke od međunarodnih standarda koji se odnose na specijalizaciju tijela za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala po uzoru na neke države koje imaju zavidne rezultate na ovom polju. Ovi zakoni predviđaju formiranje posebnih odjela Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva koji bi se bavili organizovanim, privrednim, tenderskim, političkim, privatizacijskim kriminalom, zatim kriminalom iz seta javnih nabavki na području cijele FBiH. Sudije i tužioci u posebnim odjelima bi se bavili samo predmetima korupcije i organizovanog kriminala.

Set antikorupcijskih zakona smo usvojili 2014. godine, a na snagu su stupili polovinom 2015. Prethodna Vlada se pobrinula da taj set zakona nikada ne zaživi već da ostanu samo puko slovo na papiru - naveo je Nikšić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.