open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Nikšić nakon burne sjednice: Uprkos opstrukcijama uspjeli smo, usvojeni su prvi reformski zakoni
Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, pozdravio je usvajanje seta važnih energetskih zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.
07.07.2023. u 08:06
get url
text

- Uprkos brojnim opstrukcijama i pokušajima da se populizmom skrene pažnja i omalovaži naša politika konkretnih rješenja - uspjeli smo. Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je set vrlo važnih energetskih zakona. Dom naroda će, ne sumnjam u to, potvrditi ove zakone - naveo je Nikšić sinoć na Facebooku nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je trajala do kasno u noć.

Ovo je, poručio je Nikšić, dokaz da se pregovorima, kompromisom i razumnom politikom može postići mnogo više nego svađama i blokadama.

- Mi ćemo nastaviti ići reformskim putem, kao što smo i obećali. Želim se zahvaliti svih zastupnicima koji su podržali ove vrlo važne zakone. Potvrdili su time da imaju razumijevanja za ubrzanje našeg puta u EU. Korak po korak, ali ćemo te zadatke polako rješavati. BiH je članica Energetske zajednice čime smo se obavezali da ćemo implementirati niz pravila iz EU-a. Stoga smo vodili računa da zakoni budu usklađeni s pravnom stečevinom EU-a i Evropske zajednice - dodao je Nikšić.

Naveo je da ga "neizmjerno raduje da smo se konačno pokrenuli na našem putu ka EU".

- Vrlo dobro znam koliko je truda uloženo od prije svega ministra Vedrana Lakića, ali i njegovih kolegica i kolega, u danima u kojima smo usaglašavali prijedlog zakona. Zato još jednom svima čestitam, veliko hvala, ponosan sam i idemo dalje - naveo je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.