open-navfaktor-logo
search
Federalni premijer
Nikšić: Neke stvari ipak pomjerene s mrtve tačke, nadam se pozitivnom izvještaju za BiH
Premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić danas je izrazio očekivanje da će izvještaj Evropske komisije o ispunjavanju obaveza za početak pregovora o punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju biti pozitivan, nakon dugog niza negativnih izvještaja.
07.11.2023. u 13:17
get url
text

- Kada smo preuzeli vlast građanima smo obećali da ćemo pokrenuti reforme, obećali smo da ćemo popraviti narušeni imidž BiH u svijetu, da ćemo ubrzati put BiH ka EU, a obećali smo i da se nećemo baviti populizmom već rješavanjem stvarnih problema građana. Dajemo sve od sebe da tako i bude. Umjesto da pronalazimo opravdanje za neuspjeh, tražimo način da BiH pokrenemo i da odmrznemo višegodišnje blokade - poručio je Nikšić.

Kako je istakao, to ne ide kako bi htjeli "jer imamo prilično tvrde koalicione partnere". Zbog toga je usvajanje važnih zakona i provođenje reformi značajnih za sve bh. građane uslovljeno razgovorima i kompromisima koji, kako navodi, ponekad traju duže nego što bi trebalo. 

- Dakle, nisam ni sam zadovoljan brzinom kojom ispunjavamo obaveze, ali su ipak neke stvari pomjerene s mrtve tačke. Iskreno se nadam da će izvještaj Evropske komisije o ispunjavanju obaveza za početak pregovora o punopravnom članstvu BiH u EU biti pozitivan, nakon dugog niza negativnih izvještaja o BiH - podvukao je Nikšić.

Smatra da nedavna posjeta predsjednice Evropske komisije BiH ide u prilog tome, jer su visoki zvaničnici EU ranije dolazili da kritikuju vlast zbog izostanka reformi, "dok smo ovaj put ipak čuli neke pohvale i priznanja".

- Želim naglasiti da zakone ne donosimo prvenstveno zbog ispunjavanja uslova za prijem u EU, već ih donosimo zato što na taj način osiguravamo bolje funkcionisanje BiH, jačamo pravnu državu i neovisnost pravosuđa, a za građane stvaramo bolje uslove života i rada. Priznanje i pomoć od EU su nam dodatna motivacija da nastavimo putem kojim smo krenuli. Nije pitanje da li ćemo otvoriti pregovore sa EU, pitanje je kada ćemo otvoriti pregovore sa EU - ocijenio je federalni premijer.

Izrazio je zahvalnost EU na pomoći koju pruža BiH i uz koju se može brže ostvarivati politički i ekonomski razvoj države. Posebno zahvalnost uputio je EU na izdvajanju šest milijardi eura za zemlje zapadnog Balkana i to dvije milijarde grantova i četiri zajma, koje su uslovljene provođenjem reformi.

- Naš cilj je da dodatnim reformama osiguramo da što veći dio ovih sredstava privučemo u BiH i da preko njih finansiramo ekonomske, infrastrukturne i druge projekte od značaja za građane u cijeloj BiH - istakao je Nikšić.

Evropska komisija će sutra objaviti godišnji Izvještaj o napretku BiH na putu prema Evropskoj uniji, a zasad se nagađa da li iz Brisela stići zeleno svijetlo za otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.