open-navfaktor-logo
search
Nema pomaka u državnoj koaliciji
Nikšić: Nemamo dobre vijesti; Čović: Crvena linija je legitimno predstavljanje; Konaković: Ne zanima me šta misli Dodik
Nije bilo razloga da na Vijeću ministara ne bude Izborni zakon i Zakon o sudu. Dom naroda BiH ne funkcioniše, on mora profukcionisati. Ne možemo biti talac odluke SDA - kazao je Čović
AUTOR: A. Dr.
13.05.2024. u 21:25
get url
text
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
FOTO: Didier Torche
Nemam neku dobru vijest, sastanak smatramo da nije okončan i nije završen, dogovorit ćemo se kad ćemo se opet naći i riješiti stvari koje su na stolu - kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon večerašnjeg sastanka čelnika vladajuće koalicije na državnom nivou.
Istakao je da Trojka nije spremna da pređe crvenu liniju protiv interesa BiH.
-  Ustavni sud, Budžet BiH, Izborni zakon..., sve ono što je u interesu države BiH znači crvenu liniju - poručio je Nikšić.
I ovaj put čelnik Dragan Čović (HDZ) pohvalio se što su se koalicioni partneri uopće našli.
- Moramo pokušati pregovarački proces stvarno otvoriti s Evropskom unijom. Budžet moramo imati kako bi dobili sredstva EU, a i bez toga je neophodno tu obavezu završiti.
Nije bilo razloga da na Vijeću ministara ne bude Izborni zakon i Zakon o sudu. Dom naroda BiH ne funkcioniše, on mora profukcionirati. Ne možemo biti talac odluke SDA - kazao je Čović.
Dragan Čović
FOTO: Didier Torche
Naglasio je kako će se uskoro izabrati sudija državnog Ustavnog suda iz FBiH, misleći pritom vjerovatno na Marina Vukoju.
- Očekujem da ćemo imati novi sastanak u narednih sedam do deset dana. Moramo biti mudriji. Koje su naše crvene linije? Legitimno predstavljanje, konstitutivnost naroda... - rekao je Čović i dodao kako BiH nema jasnu vanjsku politiku, strategiju vanjske politike. 
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je kako je ovo bio "neproduktivan sastanak i na momente mučan".
Elmedin Konaković
FOTO: Didier Torche
- Na stolu su bile dvije važne teme, Budžet BiH i Plan rasta. Dodik je iskazao nezadovoljstvo što će se Rezolucija o genocidu u Srebrenici naći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, i nadam se usvojiti, ali smo mu jasno kazali da nas ne zanima šta on misli o tome - izjavio je Konaković.
Dodao je kako su pitanja stranih sudija, zaštita Ustavnog suda BiH i Ured visokog predstavnika nešto od čega nema odustajanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.