open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Nikšić o Dodikovom razdruživanju: Ako zaprimim akt kojim se narušava državni suverenitet, proslijedit ću ga Tužilaštvu
Bosna i Hercegovina je suverena, nedjeljiva država, poručio je Nikšić
AUTOR: Faktor
07.06.2024. u 17:19
get url
text
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić reagirajući na sve češće najave Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS o razdruživanju, kazao je kako "entiteti nemaju nikakva prava ni mogućnosti da se uopće bave pitanjem državnosti Bosne i Hercegovine".
Poručio je Dodiku da ukoliko "u bilo kojoj formi zaprimi akt bilo koje osobe ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, on će bez odlaganja biti proslijeđen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine".
Vlada RS-a je 30. maja donijela "rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju RS-a sa BiH".
- Moj prijedlog će biti da se sačini izvještaj o funkcionisanju BiH u 30 godina kako bi uručili FBiH naš prijedlog sporazuma o razdruživanju i vratimo se u svoje okvire. BiH je sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda - rekao je ranije Dodik.
Dodao je kako će "pokušati mirni razlaz u narednim godinama jer ovo ne funkcionira".
U svom reagiranju Nikšić je naveo kako će ponoviti ključne lekcije i poruke iz historije i prava:
1. Bosna i Hercegovina je suverena, nedjeljiva država.
2. Entiteti nemaju nikakva prava ni mogućnosti da se uopće bave pitanjem državnosti Bosne i Hercegovine.
3. Po Ustavu Bosne i Hercegovine svaki entitet je dužan "pružiti svu potrebnu pomoć vladi Bosne i Hercegovine kako bi joj se omogućilo da ispoštuje međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine". Dakle Federacija BiH i Republika Srpska imaju ustavnu obavezu da državi pomažu na evropskom putu ispunjenjem preuzetih obaveza umjesto da se odmaže i iniciraju neustavni postupci.
4. FBiH će u svom postupanju poštovati ustavne nadležnosti i ograničenja, te ćemo našoj jedinoj, jedinstvenoj i zajedničkoj državi pružiti svaki vid pomoći u svim poslovima.
5. Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo kojeg lica ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odlaganja biti proslijeđen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje i procesuiranje odgovornih zbog počinjenja krivičnih djela protiv integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine - naveo je na Facebook profilu Nikšić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.