open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo SDP-a
Nikšić o povlačenju iz dogovora o izbornom zakonodavstvu: Da se ne pravimo kako se ništa ne dešava u BiH...
Predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić kazao je da SDP neće učestvovati u pregovorima o izmjenama izbornog zakona i ustavnim promjenama sve dok se ne odblokira rad institucija Bosne i Hercegovine i ponište zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske.
16.12.2021. u 14:52
get url
text

Nikšić je istakao da danas zasjeda Predsjedništvo SDP-a sa samo jednom tačkom, a to je aktuelna politička situacija u BiH i poseban osvrt na odluke Narodne Skupštine Republike Srpske kojima se ugrožava, praktično narušava ustavni poredak i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Kazao je da razmatraju ozbiljne materijale i informacije.

- Mi jedan značajan period ukazujemo, i dok su trajali razgovori, kako nije baš primjereno da se pravimo kako se ništa ne dešava u BiH, razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona oko kojih ćemo se jako teško složiti i dogovoriti, a imamo na snazi blokadu institucija BiH. Vrlo često smo koristili jednu riječ da se nalazimo kao u nekoj talačkoj krizi, mi nešto pričamo, a ne možemo da održimo sjednicu Parlamenta, ne možemo da sjedemo da razgovaramo – kazao je Nikšić te dodao:

- I tada i sada želim jasno reći da me nekada bilo stid predstavnika međunarodne zajednice koji su ulagali svoj trud, davali svoj doprinos, trošili svoje vrijeme pokušavajući da nas okupe, da se mi nešto dogovorimo, a mi sami ne možemo ni da se dogovorimo, da sjedemo da se dogovaramo, a ne da donesemo odluku.

Međutim, posljednje odluke NSRS-a koje, treba i to da budemo do kraja korektni u odnosu na predstavnike međunarodne zajednice, jesu vjerovatno plod pritiska međunarodne zajednice pa sada nisu doneseni zakoni koji stupaju na snagu za šest mjeseci, već su doneseni zaključci koji će za šest mjeseci rezultirati nekim zakonima. Ipak po nama predstavljaju otvoreni udar na ustavni poredak, na suverenitet BiH. Predstavljaju očito dalje podrivanje institucija BiH i da se ne lažemo, prve korake, ako ne i sam početak, jednog secesionističkog procesa u BiH.

Zbog toga smatramo da je u najmanju ruku neozbiljno zabadanje glave u pijesak, neprincipijelno da se nastavi dalji proces razgovora o ustavnim reformama i izbornom zakonu praveći se da se ništa nije desilo u BiH i kao da nemamo jedan otvoreni secesionistički napad. Stoga smatramo da ne postoje uvjeti za nastavak razgovora o ustavnim reformama i izmjeni izbornog zakona dok imamo ovu situaciju u BiH - rekao je Nikšić.

Nikšić je istakao da će zastupnici SDP-a, predstavnici i on kao predsjednik SDP-a, učestvovati u svim aktivnostima koje na nivou Parlamenta ili u institucijama BiH sa predstavnicima međunarodne zajednice budu organizirane na temu ukidanja neustavnih odluka NSRS-a ili na temu otklanjanje blokada sa rada institucija BiH i prevazilaženja ovog stanja.

- Tu ne zamrzavamo svoj status, radimo i radit ćemo koliko god bude potrebno i dat žemo svoj doprinos. Dijalog nema alternativu i ne može se o drugim stvarima raspravljati nego o tome. SDP smatra da pažnja i vrijeme svih domaćih međunarodnih aktera moramo usmjeriti na rješavanje krize, deblokadi institucija, ukidanju odluka NSRS-a kako bi ustvari preduzeli mjere na suzbijanju veće krize koja je po nama dostigla eskalaciju i koja ne vodi u dobrom pravcu kada je u pitanju BiH – kazao je Nikšić.

Istakao je da će zastupnici SDP-a učestvovati u svim aktivnostima Parlamenta BiH i parlamentarnih tijela.

- Davat ćemo svoj doprinos na rješavanju i donošenju odluka koje će ići u ovom pravcu. To naše učestvovanje podrazumijeva osiguravanje kvoruma i mogućnost donošenja odluka.

Za nas je vrlo važno da insistiramo na pravnom odgovoru, na ponašanju institucija BiH, na intervencijama pravosudnih organa, očekujemo njihovu odlučnu reakciju i na tome će SDP formirati svoj pravni tim da pokušamo ponuditi i istaknuti precizan pravni odgovor SDP-a – kazao je i dodao:

- Želio bih potcrtati stav da je jako važno da rad pravosudnih institucija bude oslobođen političkog pritiska i utjecaja i da je vrlo važno da se beskompromisno uđe u rješavanje kriminala koji ima političku pozadinu i institucionalni okvir i što po nama predstavlja rak ranu društva i sigurni smo da će taj konačni obračun sa korupcijom i kriminalom pokrenuti i druge procese u BiH i on treba da krene od najviših državnih zvaničnika.

Istakao je da ovo nije udar na bilo koga od predstavnika međunarodne zajednice.

- Zahvalni smo na onom što su uradili, a svakako očekujemo veći angažman međunarodne zajednice, posebno visokog predstavnika na rješavanju ove krize – naveo je Nikšić.

Nikšić je odgovarajući na pitanja medija kazao da smtra da BiH ne smije doći u situaciju da nema izbora.

- Važna je poruka Upravnog odbora PIC-a, OHR-a, od EU pralamentaraca da izbora mora biti. Naravno da je moguće da neko bojkotuje izbore, to nije nepoznato i u svijetu. Važno je da se ispune pretpostavke za njihovo održavanje, a da svako donese odluku da li će učestvovati – kazao je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.