open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDP-a
Nikšić o tome kome će pripasti UIO: Mi ćemo insistirati, šta će onda SNSD učiniti?
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić osvrnuo se na najave predsjednika bh. entiteta Republika Srpka Milorada Dodika koji je rekao da bi Zoran Tegeltija mogao biti direktor Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine.
07.02.2023. u 14:06
get url
text

- U ovom rasporedu agencija i direkcija UIO ostala je Federaciji BiH i ja smatram da je to fer i pošteno. To što imamo ministra finansija na državnom nivou iz SNSD-a, što tamo učestvuju ministri finansija iz entitetskih vlada gdje objektivno imate opet SNSD i HDZ. Smatramo da to treba pripasti Federaciji. To je pozicija koju trenutno obnaša kadar HDZ-a. Ako dođe do nekih promjena mi smo jako zainteresovani. Ne mislim kao SDP, nego kao "Trojka" da preuzmemo odgovornost za UIO i spremni smo da pravimo određene zamjene - kazao je Nikšić.

Na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko Dodik i SNSD budu insistirali, Nikšić odgovara: 

- I mi ćemo insistirati, šta će onda SNSD učiniti? - istakao je.

Osvrnuo se i na formiranje Vlade Federacije BiH.

- Kada su u pitanju potpisi u kojima smo već govorili to vode šefovi klubova deklarisane parlamentarne većine i neki je rok da to bude do četvrtka prikupljeno. Prikupljanje potpisa je obaveza koju su preduzele članice parlamentarne većine, šefovi klubova, pa ćemo vidjeti ko će izvršiti svoju obavezu ili eventualno ako neko neće – kazao je.

Dodaje da se potpisima želi demonstrirati postojanje parlamentarne većine s kojom treba biti izabrano rukovodstvo Federacije BiH.

- Želimo da formiramo Vladu FBiH, a naravno da ćemo o tome informisati i one, u slučaju blokade, koji imaju jedini alat da deblokiraju tu situaciju, a to su predstavnici međunarodne zajednice. Dakle, ne prikupljaju se potpisi da bi se njima uputili nego da bi se prezentirali rukovodstvu Federacije BiH, a svakako da će o tome biti informisani predstavnici međunarodne zajednice – istakao je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.