open-navfaktor-logo
search
Pred neumski skup
Nikšić pisao PIC-u, Sattleru i Schmidtu: Zašto SDP neće učestvovati u pregovorima o izbornoj reformi
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas se pismom obratio ambasadorima država članica Vijeća za implementaciju mira, ambasadoru EU-a u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, te visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, u kojem ih je upoznao sa stavom SDP-a u vezi s pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz ove stranke. 
27.01.2022. u 10:22
get url
text

Nikšićevo pismo prenosimo u cijelosti. 

- Smatram važnim i korektnim da Vas lično upoznam sa našim stavovima u vezi s nastavkom pregovora o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona. SDPBiH ostaje kod svojih stavova. Preduvjet za razgovore o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine je deblokada državnih institucija i stavljanje van snage neustavnih, antidejtonskih, secesionističkih odluka vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Ne smatramo da je svaki dogovor bolji od nikakvog. Bosna i Hercegovina ima Izborni zakon. Loš je, ali postoji, tako da eventualni neuspjeh ovog procesa ne dovodi u pitanje održavanje izbora. U trenutku kada je Bosna i Hercegovina izložena stalnim, intenzivnim napadima na suverenitet i teritorijalnu cjelovitost odlukama NSRS-a, ali i iz država u okruženju, razgovaranje o izmjenama Izbornog zakona BiH sa onima koji učestvuju u procesima rušenja države, kao i ignorisanje tih procesa smatramo neprihvatljivim činom.

VEZANI TEKST - Ko iz Federacije dolazi u Neum: Razgovarati se mora, ali ne i potpisati etničku podjelu BiH

Očuvanje državnog suvereniteta mora biti prioritet svih trenutnih razgovora, a neupitnost jedinstva države bez etničkih podjela ne može biti predmetom razgovora ili kompromisa. Za nas u SDP-u BiH su neprihvatljive bilo kakve izmjene izbornog zakona koje će dovesti do dodatne podjele države po etničkim linijama, kao i svako asimetrično rješenje u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH. Asimetrična rješenja izbora najvišeg državnog organa smatramo faktičkim uvođenjem konfederativnog ustroja. Svoje stavove jasno smo iznosili od početka pregovora, a oni su poznati svim učesnicima, pa ne vidimo ni potrebu da učestvujemo u ponovnim razgovorima na kojim bismo samo mogli ponoviti ovaj stav.

Na kraju, uvjereni smo kako je naš stav u ovim političkim procesima razuman. SDP je odmah spreman pristati na svako ustavno rješenje i uspostavu izbornog modela koji vrijedi u bilo kojoj od država članice Evropske unije. Naravno, tražimo da se prethodno van snage stave odluke koje bi u svakoj suverenoj državi članici EU-a bile okarakterisane kao rušenje ustavnog poretka, te tako otklone evidentne sigurnosne prijetnje po našu zemlju. Jednako tako, odbijamo svako rješenje dalje etnizacije i ekskluzivizma u izbornom procesu, koje je Evropski parlament nazvao suprotnim osnivačkim principima EU-a.

Konačno, želimo naglasiti da najpozitivnijim aspektom inicijative smatramo činjenicu da u njoj uz EU učestvuju Sjedinjene Američke Države preko svojih predstavnika. Uvjereni smo da će i SAD i EU svoje učešće u političkim procesima u BiH prije svega temeljiti na univerzalnim vrijednostima na kojima počivaju i one same. Uvjereni smo da će SAD, osvjedočeni prijatelji Bosne i Hercegovine i naš iskren saveznik i zagovaratelj u svim teškim trenucima u proteklih nekoliko decenija biti brana za antidržavne manipulacije. Njihovo učešće u razgovorima smatramo garancijom da težnje secesionista i zagovaratelja rasističkog modela više vrijednosti glasa pripadnika pojedinih etničkih grupa neće biti dodatno afirmisane u bilo kakvim rješenjima.

Što se SDP-a tiče, mi smo spremni učestvovati u svim procesima koji se vode u institucijama države Bosne i Hercegovine, a koji će dovesti do deblokade države, zaustavljanja secesionizma i uspostave pravičnog izbornog modela u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje će garantirati zaštitu integriteta izbornog procesa - navodi se u pismu.

Evropska zvaničnica Angelina Eichhorst i američki diplomata Matthew Palmer doputovali su u Bosnu i Hercegovini kako bi još jednom pokušali sa bh. političkim liderima postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH. Nakon razgovora sa članovima kolegija oba Doma Parlamenta BiH i Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, od 28. do 30. januara u Neumu će održavati sastanke sa bh. političkim liderima. 

Osim SDP-a, pregovorima neće prisustvovati Demokratska fronta i Naša stranka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.