open-navfaktor-logo
search
Vanredno obraćanje
Nikšić poručio Dodiku da ne odustaje od kompromisa, a građanima da nema razloga za strah ili paniku
Autor: Am. S.
28.03.2024. u 14:35
get url
text
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održava danas hitnu sjednicu usred koje se premijer Nermin Nikšić obratio javnosti te poslao poruke kako građanima, tako i partnerima.
Kako je pojasnio, do sada centralna tačka na sjednici je usmena informacija ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka po ovlaštenju direktora FUP-a o sigurnosnoj situaciji.
- Želja nam je bila da dobijemo informaciju da vidimo gdje smo te da pokušamo poslati neke poruke građanima kako FBiH, tako i BiH – naveo Nikšić.
Podsjetio je na odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.
- Slijedom toga imamo danas događanja u NSRS-u za koju ipak želim na neki način reći da je dobro, kako NSRS danas ipak nije uvrstila niti razmatrala nacrt izbornog zakona RS-a, iako ono drugo što smo čuli ne može se pokazati dobrim – naveo je on.
Donijeli su, kaže, nekoliko zaključaka.
- Smatramo kako i FMUP i FUP ulažu ogromne napore u skladu s svojim nadležnostima ovlaštenjima kako bi sigurnosnu situaciju održali na određenenom nivou. Pozvali smo ih da u koordinaciji s kantonalnim ministarstvima i upravama policije djeluju na otkrivanju, sprječavanju i procesuiranju svih krivičnih djela kada je u pitanju FBiH.
Ističe kako, po svim parametrima koje rade agencijene može se ocijeniti kako sigurnosna situacija nije loša, ali traže da je dignu na najveći mogući nivo.
- Želimo poslati jasnu poruku građanima da Vlada i resorna tijela rade sve što je u našoj moći. Cijenimo da nema nikakvog razloga za strah ili paniku – istakao je.
Potom je kazao kako jasno žele poručiti građanima, njihovim partnerima, zastupnicima u NSRS-u i zastupnicima na drugim nivoima kako će Vlada FBiH ostati opredjeljena radu na izvršavanju obaveza na EU putu BiH.
- Nije nam drago zbog problema na političkom nivou. Mi ćemo i dalje izvršavati svoje obaveze i biti ti koji će tražiti kroz formu razgovora, dogovaranja i kompromisa da idemo dalje i izvršavamo svoje obaveze na EU putu - kazao je Nikšić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.