open-navfaktor-logo
search
Veliki planovi
Nikšić posjetio Bihać na njegov 764. rođendan: Potrudit ćemo se da bude novca za sve projekte
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenici premijera Vojin Mijatović i Toni Kraljević, kao i federalni ministri prometa i komunikacija Andrijana Katić te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, u sklopu obilježavanja 764. rođendana Grada Bihaća, boravili su danas u tom gradu gdje su se susreli s gradonačelnikom Elvedinom Sedićem.
26.02.2024. u 15:21
get url
text

Razgovarano je o realizaciji kapitalnih projekata u Unsko-sanskom kantonu, a federalni premijer je tom prilikom izjavio da će se Federalna vlada potruditi da novca bude za sve projekte.

- Mi ćemo se potruditi da novca bude za sve projekte, ali treba znati da je budžet u najvećoj mjeri determiniran zakonskim rješenjima koje imamo prema socijalnim kategorijama i penzionerima. Dakle, puno je stvari u budžetu što ne znači da ono što smo planirali za kapitalne projekte u Federaciji BiH i lokalnim zajednicama nećemo ispoštovati u potpunosti - istakao je Nikšić.

Ocijenio je da su pokazali u prethodnoj godini da se može napraviti odnos s lokalnim vlastima u USK-u, navodeći da gradonačelnik Bihaća s ponosom može da izađe pred građane i kaže da je na osnovnu saradnje s Federalnom vladom realizirao niz projekata, a tek treba da realizuje još niz projekata.

- Danas smo spomenuli one koji su ključni ovdje, a to je nastavak izgradnje Aerodroma Bihać, put Bosanska Krupa-Bihać, stvaranje pretpostavki da Nacionalni park posluje pozitivno i puno je stvari koje možemo zajedno uraditi i koje ćemo raditi.

Brza cesta je nešto što imamo na umu, imamo određene ponude zainteresiranih kompanija britanskih koji su zainteresovani po principu finansiranje izgradnje brzih cesta i grejs period do trenutka kad se te ceste puste u promet. I to su opcije o kojima razmišljamo jer imamo želju da u što kraćem roku isprepletemo Federaciju BiH mrežama autocesta i brzih cesta, jer je to zamah za lokalne privrednike i stvaranje pretpostavki da naše kompanije postanu konkurentne u svijetu - podvukao je premijer Nikšić.

Za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića koji je Bišćanin, današnja posjeta je izuzetno značajna i potvrđuje privrženost Federacije i cijelog njenog rukovodstva Bosanskoj krajini, odnosno Gradu Bihaću kao administrativnom centru Unsko-sanskog kantona.

- Pričali smo o projektima i kapitalnim projektima a tri teme koje su preovladavale su Aerodrom, cesta Bihać-Bosanska Krupa i Nacionalni park Una. To je molba svih građana Bihaća, Gradske uprave i mene kao ministra u Vladi Federacije BiH, da Federalna vlada podrži te projekte u ovom mandatnom periodu - naglasio je Hrnjić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.