open-navfaktor-logo
search
Štab SDP-a
Nikšić proglasio pobjedu Bećirovića, čestitao i Komšiću
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić obratio se javnosti iz štaba svoje stranke te proglasio pobjedu Denisa Bećirovića, a potom čestitao i Željku Komšiću, kandidatima za člana Predsjedništva BiH.
02.10.2022. u 22:40
get url
text

Prvenstveno je istakao kako smatra da je puno veći odziv građana nego što to CIK pokazuje.

- Kandidat Denis Bećirović, prema do sada prebrojanim glasovima, BiH je prvi put nakon rata dobila člana Predsjedništva koji ne dolazi iz etno - nacionalne stranke. Dakle, rekao bih kako je Denis morao drugi put da pobjedi da bi dobio prvi mandat u Predsjedništvu. Naravno, očekujem da rezultat kandidata prati i rezultat SDP i naših partnera - kazao je i dodao kako je ovo prvi korak kojim "preuzimamo odgovornnost gdje ćemo mijenjati i stanje i sistem u BiH".

Denisov zadatak je, istakao je on, da zajedno sa svojim kolegama radi na EU integracijama i NATO putu BiH.

Čestitao je potom kandidatu  Željku Komšiću.

- Ovo je, na neki način, historijski trenutak jer su građani izabrali dva člana Predsjedništva koji nisu iz etno-nacionalne stranke - rekao je.

Potom se osvrnuo na razgovor sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom koji je vodio nešto ranije tokom večeri.

- Upoznao me sa svojom idejom. Podržavam i razumjem njegovu želju i ideju da je namjena njegovih izmjena u pravcu deblokiranja vlasti u FBiH - kazao je te dodao:

- Za nas je BiH država sa jednim predsjednikom i jednom vladom,... Nažalost, u ovom trenutku to nije realnost.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.