open-navfaktor-logo
search
Sastanak "Osmorke"
Nikšić: Prolongirat ćemo dostavljanje imena za Vijeće ministara BiH
Po završetku sastanka "Osmorke" koji je danas održan u Zenici a čiji je domaćin bio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, izjavu novinarima je dao i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. Kazao je kako su razgovarali o gorućim pitanjima te naveo kako će sačekati sa dostavom kandidata za Vijeće ministara BiH kako bi najprije obavili konultacije sa potpisnicima Sporazuma.
04.01.2023. u 17:34
get url
text

Kazao je kako su se na dužem sastanku dotakli aktuelnih, gorućih pitanja i dogovorili kako postupati u narednom periodu te podsjetio da idu u implementaciju Sporazuma koji su potpisali sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganom Čovićem.

- Prolongirat ćemo dostavljanje imena za formiranje Vijeća ministara da obavimo i krug konsultacija sa potpisnicima Sporazuma. Naime, desile su se neke stvari koje odudaraju od Sporazuma, ambijenta i smatramo kako je prije davanja kandidata za Vijeće ministara potrebno obaviti razgovor sa potpisnicima Sporazuma u cilju popravljanja ambijenta. Sastanci će se održati u najkraćem mogućem roku. Dogovor nije upitan, rekli smo već ranije kako želimo sarađivati, donositi odluke - kazao je Nikšić.

Osvrnuo se na zakon o državnoj imovini, Miloradu Dodiku.

- Danas na Vijeću naroda RS-a nije prošao zakon o državnoj imovini. I to je način kako se možemo boriti protiv tog djelovanja, idemo se boriti kroz institucije. Nećemo izdati interese države, sastat ćemo se sa Dodikom kada stignemo - rekao je Nikšić.

Kaže kako je tačno da se u Sporazumu nisu doticali državne imovine.

- Naime, SNSD u entitetu RS ima većinu i može donositi zakone kakve hoće, ali ne treba kršiti zakone ove zemlje. U Sporazumu stoji da ćemo poštovati Ustav i zakone ove zemlje. Ne treba da se hvatamo za vratove - rekao je Nikšić.

Na pitanje da li čekaju da prođe 9. januar i smire se tenzije, Nikšić je burnije reagirao.

- Što mislite da ćemo ubijediti Dodika da ne obilježava 9. januar? Ništa ne ide preko noći i mi smo tu da pružimo ruke za saradnju. Nadam se da će Sporazum profunkcionisati, ako ne, nije Božije davanje da moramo biti dio vlasti. Sve ćemo učiniti da profunkcioniše - poručio je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.