open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Nikšić s predstavnicima EBRD-a: Putna infrastruktura je preduvjet za nove investicije
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa direktorom Odbora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Bosnu i Hercegovinu Leanderom Treppelom i šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuleom Neassl.
23.11.2023. u 14:02
get url
text

Sastanak je bio prilika da se razgovara o nastavku aktivnosti na izgradnji Koridora Vc s obzirom da u finansiranju ovog značajnog infrastrukturnog projekta zajedno sa Evropskom investicionom bankom (EIB), učestvuje i EBRD. Iz EBRD-a je najavljeno i skoro finaliziranje aktivnosti vezanih za finansiranje izgradnje dionice Mostar Sjever – Mostar Jug.

Predstavnici EBRD-a su naglasili da je ova finansijska institucija zainteresovana i za projekte iz oblasti energetike, posebno kada su u pitanju projekti elektrana iz obnovljivih izvora energije, ali i elektroprenosne mreže.

Direktor Treppel je istakao da je Bosna i Hercegovina bitan klijent za EBRD, te naglasio kako je izgradnja putne infrastrukture značajna za privlačenje drugih investicija.

Premijer Nikšić je goste upoznao s tim da se uskoro očekuje usvajanje Programa javnih investicija FBiH koji sadrži brojne infrastrukturne projekte, te da je Vlada FBiH otvorena za investiranje u energetskom sektoru.

Sagovornici su ocijenili uspješnom dosadašnju saradnju, te iskazali opredjeljenje da projekt izgradnje autoceste bude nastavljen i uspješno završen u interesu građana cijele Bosne i Hercegovine, saopćila je Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.