open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Nikšić: SDPBiH teži ka racionalizaciji FBiH, a prvi korak je zdravstveni sistem
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić na današnjoj press konferenciji stranke izjavio je da je prvi korak ka racionalizaciji Federacije BiH zdravstveni sistem budući da "taj sistem teško funkcionira i daje ne tako dobre rezultate".
14.06.2021. u 13:20
get url
text

-  Već duži niz godina Jasmin Imamović sa svojim timom radi analize i napravili su ogroman posao, a pokušavaju da riješe pitanje nacionalnog uređenja FBiH - kazao je Nikšić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović apostrofirao je da Federacija ima 35 vanbudžetskih fondova u kojima je čitava armija plaćenih članova i predsjednika i zato je, kako tvrdi, potrebna racionalizacija.

Također, navodi da  BiH ima 11 ustava i 11 pravnih sistema.

- To prouzrokuje loš status gradova. Samo osam posto iz budžeta dobiju gradovi, a u Evropi je to do 35 posto. Stvara se nepomičnost i vodi u stvaranje štete. Neravnopravnost građana i naroda je prisutna, a najbolji primjer je zdravstveni sistem. Građani za uplaćeni novac ne mogu dobiti zdravstvenu zaštitu, a mogu je koristiti samo u okviru kantona. Građani nemaju jednako pravo na zdravstvenu zaštitu. Brojni građani u okviru svog kantona nemaju sve uvjete za liječenje, ali se ne mogu liječiti u drugim kantonima – naglasio Imamović.

Mišljenja je da niko ne može upratiti kako se troše pare u 11 zavoda zdravstvenog osiguranja.

- Zdravstveni radnici nisu isto plaćeni, esencijalne liste nisu iste od kantona do kantona. Dugovi su ogromni i prijete kolapsu zdravstvenog sistema. Ovdje nije cilj da se smanji količina novca po kantonu, već je cilj da svi imaju kao u Sarajevu ili u Tuzli. Obaveza je nacionalna ravnopravnost. Smatramo da se na ovakav način mogu pokrenuti reforme. Svim strankama u Parlamentu FBiH ponuditi ćemo naše rješenje. Kantoni mogu dobiti status županija kao u Hrvatskoj. Dio nadležnosti je moguće prenijeti na nivo Federacije, a dio na gradove i općine – poručio je Imamović na današnjoj press konfereciji SDP-a povodom racionalizacije Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.