open-navfaktor-logo
search
Oglasio se
Nikšić: Što prije okončati postupak da se imenuje rukovodstvo OSA-e
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH (OSA), komentirao je hapšenje direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. On je iskoristio priliku i pozvao nadležne institucije da što brže i efikasnije okončaju postupak, kako bi se mogao provesti postupak imenovanja rukovodstva ovako važne agencije.
14.07.2021. u 21:11
get url
text

- Potpuno je jasno kako je privođenje direktora OSA Osmana Mehmedagića danas vijest koja dominira u medijima. Mnogo je onih koji su tražili moj komentar. Razočarat ću sve one koji očekuju moj trijumfalizam i likovanje, tipa znao sam, ukazivao sam, upozoravao sam. Nema mjesta nikakvom likovanju. Naime i današnji događaji samo potvrđuju u kakvoj neuređenoj zemlji živimo. U normalnim zemljama uobičajeno je da tužilaštva u saradnji sa OSA i drugim policijskim agencijama sarađuju na privođenju onih koji ugrožavaju ustavni poredak, djeluju protiv države i njenih institucija - navodi Nikšići i dodaje:

- Teško je naći primjer da se privodi direktor OSA upravo zbog specifičnih nadležnosti i djelokruga rada Agencije. Nažalost očito je da smo mi u Bosni i Hercegovini i po tome specifični. Valjda smo jedina zemlja u svijetu u kojoj je moguće da na poziciji direktora OSA sjedi čovjek koji nema odgovarajuću stručnu spremu ili da ne prejudiciram odluku čovjek koji blago rečeno ima spornu diplomu.
Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA je pokušala utvrditi stvarno stanje. Dobili smo na uvid diplomu koja je također osporena. I tada sam, kao i danas, zastupao stav da mi u komisiji nismo nadležni za ispitivanje validnosti diplome, da je to pitanje koje moraju ispitati i provjeriti nadležne državne institucije.

Kaže kako nema dileme da su svi pred zakonom jednaki.

- Svakako da nemam nikakve dileme da smo pred zakonom svi jednaki i da svako od nas, pogotovo javnih ličnosti, mora još više paziti da ne bi na bilo koji način prekršio zakon. Nadam se da će postupak biti okončan u najkraćem roku profesionalnim pristupom, objektivnom i nepristranom odlukom. Već sam nekoliko puta ukazivao na važnost OSA-e upravo zbog njene specifičnosti i ne bi bilo dobro da duže vremena bude bez rukovodstva. Zato bih iskoristio i ovu priliku da pozovem nadležne institucije da što brže i efikasnije okončaju postupak, kako bi se mogao provesti postupak imenovanja rukovodstva ovako važne agencije - napisao je i poručio:

- Za kraj želim jasno poručiti onim dobronamjernim koji se sekiraju za sudbinu države Bosne i Hercegovine, a posebno onim nedobronamjernim koji u današnjem događaju možda vide priliku da ugroze institucije i pravni poredak u Bosni i Hercegovini, da Bosna i Hercegovina stalno prolazi kroz razna iskušenja i uvijek opstaje. Kad smo preživjeli i preživljavamo ovakvu vlast opstat ćemo. U Bosni i Hercegovini ima sasvim dovoljno čestitih, pametnih i hrabrih ljudi koji interesima države ne pretpostavljaju lične interese i koji će se boriti za vladavinu zakona i pravnu državu bez obzira ko će se u tom slučaju naći na drugoj strani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.