open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Nikšić: Struja za domaćinstva zasad neće poskupjeti, cijena za privredu bit će viša do 20 posto
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić najavio je da struja neće poskupjeti za domaćinstva.
01.12.2023. u 08:49
get url
text

VEZANI TEKST - Smailbegović najavljuje potres: EPBiH priprema teren za poskupljenje struje, privredi je ranije povećano za 44 posto

- Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva - ona će ostati ista - kazao je Nikšić gostujući u Dnevniku D, prenosi federalna.ba.

S druge strane, cijena elekrične energije za privredu će poskupjeti.

- Ovo je neki dvokorak koji pravimo kada je u pitanju zaštita energetske stabilnosti FBiH. Ovako kad kažete malo alarmantno zvuči, ali u stvari govorimo o tome da imamo situaciju da cijena električne energije koju isporučujemo manja je od proizvodne tako da je izvjesno kako Elektroprivreda BiH mora ući u proces povećanja cijena električne energije.

To će se kretati u onom zakonskom okviru do 20 posto povećanja, to je za privredu. Predstoji nam da u skladu sa usvojenim setom energetskih zakona pratimo situaciju, napravimo dubinsku analizu prema kojoj ćemo ona domaćinstva koja se ponašaju energetski odgovorno, koja troše manje električne energije – zadržati na nižoj cijeni, a oni koji budu enormno trošili električnu energiju, morat će malo više i da plate - naglasio je on.

Govorio je i o stanju u Elektroprivredi BiH.

- Imali smo jedan period kreativnog pristupa obračunu i vođenju finansijskih izvještaja kada je u pitanju Elektroprivreda. Još u januaru ove godine tadašnja uprava je poslala dopis Vladi FBiH, resornom ministru i premijeru u kome su upozorili da u ovoj godini planiraju preko 260 miliona slabiju realizaciju u odnosu na plan poslovanja i da će to generirati gubitak Elektroprivredi BiH 90 miliona. Mi smo zatekli situaciju kakvu smo zatekli, aktuelna uprava je zaista dala sve od sebe i u saradnji sa rudnicima taj gubitak će biti ipak nešto manji. 

Pretpostavljamo da će godina završiti u gubitku od nekih 70 miliona. Ali ono što je posebno važno kada je u pitanju poslovanje Elektroprivrede je alarmantan pad proizvodnje. Mi imamo još uvijek dovoljno električne energije za svoje potrebe. Prije osam godina je bilo preko 2.000 gigavat sati viška električne energije. Imamo problema sa određenim kapacitetima, imali smo problema sa isporukom uglja od strane rudnika, štrajkovi, problemi - istakao je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.