open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Nikšić: Uzgajajmo konoplju, oko Vareša se pustoši šuma; Hrnjić: Da zabranimo uvoz hrane, ova zemlja bi bila gladna
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravljao o stanju u poljoprivredi u FBiH u 2022. godini. Hrnjić je komentirajući stanje u ovoj oblasti ukazao kako najvećim dijelom uvozimo hranu.
10.01.2024. u 15:35
get url
text

- Imamo mali procenat vlastite proizvodnje. I kada bismo zabranili uvoz hrane, ova zemlja bi bila gladna - rekao je Hrnjić.

Dodaje kako će za poticaje u poljoprivredi biti izdvojeno 166,5 miliona KM. Hrnjić je upoznao kako naša država skoro nikako ne proizvodi maslac, a sireva vrlo malo kao i da se prirodni sokovi uglavnom uvoze.

Navodi kako će se ta situacija promijeniti. Ukazao je na veliki broj neobrađenog zemljišta. Izdvojio je i pozitivan primjer u Odžaku gdje je obrađeno 1.600 hektara od malih poljoprivrednika. 

Zastupnici su danas usvojili i zaključak zastupnika Damira Nikšića (NS) da resorno ministarstvo, Vlada FBiH do kraja godine izradi nacrt zakona o uzgoju industrijske konoplje u FBiH.

- Mi iz Naše stranke smo poslali na usvajanje zakon o pčelarstvu. Kao što je poznato, pčele su bitne za oprašivanje, biodiverzitet, voćke. Imaju i bumbari, ali da se vratimo blagodatima industrijske konoplje. Ova biljka proizvodi više kisika od drveća. Efikasnija je u apsorbiranju ugljen dioksida od drveća, a što je vrlo interesantno za naše zagađene kotline gdje se talože emisije ugljen dioksida, sumpor dioksida, mikročestica - objašnjava Nikšić i dodaje:

- Konoplja se koristi za razgradnju, detoksifikaciju onečišćivaća okoliša. Poznato je da se sadila u blizini Černobila za dekontaminaciju tla od radijacije. Služi za čišćenje tla od teškh metala. Imamo teške metale u Kaknju oko Vareša gdje se nešto kopa, pustoši se šuma. Imamo i u rijekama teške metale. Nataložili su se teški metali i u našim kotlinama. Ako želimo uzgajati zdravu hranu, moramo očistiti kotline od teškog metala.

Kaže kako je vrijeme da se odlučimo za tešku industriju ili poljoprivredu.

- Uvozimo 80 posto hrane, a pričamo o suverenitetu i nezavinsnosti. Ne bismo izdržali u sukobu i opsadi ni par mjeseci, izuzev ako nemamo dobre veze sa švercerima ili profiterima - ispričao je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.