open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Nikšić: Vlasnici ArcelorMittala se trebaju odreći dijela dobiti u korist radnika koji im je donose
Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je danas da su vlasnicima i Upravi ArcelorMittala jasno rekli da treba da se odreknu dijela svoje dobiti u korist radnika koji im tu dobit donose.
15.12.2023. u 15:55
get url
text

Nakon sastanka u sjedištu Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH o situaciji u ArcelorMittalu Zenica, Nikšić je naveo da je ta kompanija ostvarila prihod od 2,1 milijaradi KM i dobit od 260 miliona KM, zbog čega je red da uvaže radnike koji su im to omogućili.

Istakao je da je BiH stvorila pretpostavke za uspješno poslovanje kompanije te da ArcelorMittal plaća najnižu cijenu električne energije u regionu, da plaća vrlo mali porez na dobit, a u protekle dvije godine su ostvarili veliku dobit zahvaljujući visokoj cijeni čelika.

Nikšić je rekao da je zadovoljan što su Uprava ArcelorMittala i Sindikat pronašli rješenje kojim će radnici biti zadovoljni.

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić naglasio je da radnička prava moraju biti zadovoljena te da je veliki uspjeh što je postignut dogovor.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović zahvalio je premijeru Nikšiću i ministru Lakiću na trudu, zalaganju i zauzimanju jasnog stava po pitanju prava radnika, jer bez njihove pomoći, kako je dodao, ne bi bio postignut dogovor.

Istaknuo je da će detalji dogovora biti predstavljeni danas na Skupštini Sindikata ArcelorMittala i izrazio uvjerenje da će radnici biti zadovoljni.

Predsjednik Sindikata ArcelorMittala Rešid Fetić pridružio se ocjeni da će radnici biti zadovoljni postignutim dogovorom i da će ga Skupština Sindikata prihvatiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.