open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Konjicu
Nikšić: Za Izborni zakon "Trojka" nastoji pronaći rješenje prihvatljivo za sve
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji se danas u Konjicu sastao sa liderima Naroda i Pravde Elmedinom Konakovićem i Naše stranke Edinom Fortom, potvrdio je medijima da se razgovara o Izbornom zakonu i nastoji pronaći rješenje koje je prihvatljivo za sve.
17.01.2024. u 14:13
get url
text

VEZANI TEKST - Lideri "Trojke" u Konjicu razgovaraju o funkcioniranju vlasti

Predstavnici "Trojke" bave se izmjenama Izbornog zakona BiH, koje su u obliku zakona krajem prošle godine usvojene u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH s ciljem da se unaprijedi integritet izbornog procesa, te osiguraju uvjeti za fer i korektne izbore.

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da bude usvojen u Domu naroda PSBiH. Nikšić naglašava da je dan "D" za predstavnike "Trojke" sjednica Doma naroda "na kojem treba da se potvrdi ili ne potvrdi zakon koji je dobio podršku Zastupničkog doma". 

- Nismo optimisti da će se to desiti, sumnjam da je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak. Naravno, ne može utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt – kazao je Nikšić.

Podvukao je da su ograničeni rokovi zbog izbora koji se održavaju u oktobru i da bi zbog toga set koji se tiče integriteta izbornog procesa trebao biti urgentan.

Visoki predstavnik Christian Schmidt najavio je "Dan D" do kraja sedmice, odnosno nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona ukoliko političari ne dođu do dogovora.

Nikšić je poručio da prati te izjave te da imaju komunikaciju s Uredom visokog predstavnika.

Puna primjena novina u izbornom zakonodavstvu predviđa se za Opće izbore u BiH 2026. godine, a na lokalnim izborima 2024. godine.  

Na redovnom sastanku "Trojke" danas u Konjicu, osim Izbornog zakona, razgovara se i o svim drugim aktuelnim temama, koje se, između ostalih, tiču se zakonodavstva i energetike. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.