open-navfaktor-logo
search
Kriteriji i principi...
NiP je zbog preletača vlast od kantona do nivoa BiH: Hoće li Zvizdić podržati "legitimno predstavljanje", kao i Konaković?
- Zbog složene situacije, zbog napada na identitet, suverenitet države, ključni kriteriji su mi rad za opće dobro iznad stranačkih, ličnih interesa, jer država je bitnija od toga. Poslije dužeg razmišljanja odlučio sam se za Narod i pravdu - kazao je to danas na konferenciji za medije Denis Zvizdić, dio nekadašnjeg "gatačkog klana" u SDA čiji su sada već bivši članovi iz stranke sa adresom u sarajevskoj Ulici Mehmeda Spahe 14 istjerivali, između ostalih, i Elmedina Konakovića, šefa NiP-a. 
15.11.2021. u 16:01
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković ostanak u SDA uvjetovao eliminiranjem Čampare, danas skupa predvode "građanske stranke"

Kriteriji su kod preletača vrlo rastezljiva kategorija, kao i rad za "opće dobro", a tek principi... Tako će Zvizdić, zajedno sa rođakom, bivšim i sadašnjim stranačkim kolegom Aljošom Čamparom, umjesto Bakira Izetbegovića, Konakovića zvati predsjednikom.

- Ja mislim da nije realnost da Denis Zvizdić dođe u NiP. Nije bila realnost ni kada je baš zagalamio u SDA. Poznajem ja Denisa i ja njega cijenim - uvjeravao je Konaković javnost u februaru, dok su istovremeno SDP-ovci uvjeravali javnost, sebe međusobno, a i Zvizdića da nije dobrodošao kod njih. Koliko Konaković poznaje Zvizdića i kako funkcionira ta njihova realnost, svedočimo upravo danas. 

Nije ni Konaković još prije koju godinu ostajao dužan "gatačkom klanu", pa je svoj ostanak u SDA nekada uvjetovao Čamparinim odlaskom. Bit će interesantno promatrati kad se desi sudar "principa" i "kriterija" ko će koga istjerivati iz NiP-a. Ili, recimo, kad jedni o drugima počnu novinarima slati unutarstranačke spletke i intrige, pa i snimke, kao što su pojedini od njih onomad slali onaj gdje Konaković glumi u "vrućoj sceni" serije "Seks i selo". Jednostavno - to je ta japija. 

Koliko je država, kako reče Zvizdić, bitna takvima najbolje govori primjer reforme izbornog zakonodavstva. Naime, kako se neko može boriti za državu "koja je napadnuta" slijedeći politiku NiP-a i Konakovića kojima je legitimno predstavljanje naroda po mjeri Dragana Čovića sasvim prihvatljivo?! Definicija za takve postoji na Konakovićevom omiljenom štivu - Wikipediji, samo oni taj dio ne čitaju. 

Zvizdićevim prelijetanjem u NiP, ta stranka je bez izbora dobila člana rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, kao što je, uostalom, na isti način postala dijelom Federalne vlade i rukovodstva Doma naroda FBiH kada je Čampara postao njen član. Ukoliko Zvizdić bude slijedio principe i naputke novog predsjednika Konakovića u državnom Parlamentu, Čović može zadovoljno trljati ruke. Ovako su, trenutno, dio vlasti od kantona do države i u koaliciji sa - "mrskom" SDA, onda i sa HDZ-om i SNSD-om. 

Nema tu nikakvih principa i kriterija, a ni rada za interes države. Jedini kriterij je dobiti preko novoformiranog političkog projekta, ono što se nije moglo preko SDA. Koliko je to ostvarivo i realno, zavisit će od građana 2022. godine. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.