open-navfaktor-logo
search
Trojkine svađe
NiP najavio krivičnu prijavu zbog Mandićeve web stranice od 70.000, Općina Centar dosad potrošila 24.570 KM
Iz Naroda i pravde oglasili su se povodom medijskih natpisa o, kako kažu, najskupljoj web stranici u Bosni i Hercegovini naručenoj za potrebe Općine Centar Sarajevo i to od ponuđača Promotim d.o.o., što je, tvrde, samo jedan od mnogih razloga zašto su se odlučili za opoziv načelnika Srđana Mandića.
31.08.2023. u 12:34
get url
text

VEZANI TEKST - Mandić optužuje vijećnike NiP-a: Govorili su da sam pijanica i neradnik, a jedina istina je...

- Trag novca se naime nikada ne može sakriti. Ne samo da je načelnik Mandić naručio izradu web stranice za nevjerovatnih 70.200 KM (dok se stranice ovoga tipa na tržištu izrađuju za maksimalno pet do šest hiljada KM) već je to uradio od preduzeća u kojem je, zamislite smjelosti, – partner i menadžer prodaje ni manje ni više nego Alen Girt, potpredsjednik Naše stranke, Mandićev drug, šef kluba vijećnika i najglasniji protivnik opoziva.

Glasni borac protiv opoziva i prepošteni Girt već skoro 12 godina radi u Promotim d.o.o. - tvrde iz NiP-a.

Iz NiP-a navode kako je "sa istim ponuđačem 25.03.2023. godine zaključen direktni sporazum za održavanje stranice, a potom isti ponuđač, Girtov poslodavac, prolazi na javnom tenderu u julu mjesecu za iznos od 70.200 KM".

- Zbog ovakvog, očitog, koruptivnog ponašanja, sumnjivog tenderisanja, pozivamo nadležne organe, prije svih Tužilaštvo da istraži ovu nabavku, a već danas će Narod i pravda Centar podnijeti i krivične prijave - saopćili su iz te stranke.

Ovim putem poručujemo javnosti da čim se građani većinom odluče za Mandićev opoziv, navode iz NiP-a, zatražit ćemo sveobuhvatnu reviziju poslovanja Općine Centar s naglaskom na javne tendere i izdavanje dozvola za gradnju (bit će itekako zanimljivo vidjeti kome je načelnik zadovoljno davao ili morao dati dozvole za gradnju iako se u javnosti predstavlja kao tzv. "borac protiv gradnje").

- Skrećemo pažnju svima da ne nasjedaju na dimne bombe Mandića i njegove svakodnevne gnusne laži o navodnim razlozima za opoziv, kada je već svima bjelodano jasno da su jedini razlozi nerad i sumnjivi rad, odnosno "taldžijstvo i tenderisanje".

Najzad se pitamo da li su ovakvi sumnjivi dogovori u skladu sa principima "Trojke", "Sarajevskog sporazuma", da li je ovo ono za što se zalažemo, da li smo ovo obećali građanima? - navode izmeđuz ostalog u Narodu i pravdi.

 

Na navode NiP-a reagirala je i Općina Centar. Tvrde da se radi o dezinformacijama.  

- Iz budžeta Općine Centar za uslugu dizajna nove web stranice, izradu modula "Press" i modula "Viber Chat Bot" do sada je utrošeno 24.570 KM, a na osnovu jedinog pojedinačnog ugovora koji je za ovu namjenu potpisan u skladu sa okvirnim sporazumom koji je sklopljen na period od tri godine čija ukupna vrijednost iznosi 70.200 KM sa PDV-om. Iznos od 45.630 KM je neutrošen. Iznos od 24.570 KM utrošen je za dizajn nove web stranice (14.040 KM), modul "Press (1.170 KM) i modul "Viber Chat Bot" (9.360 KM).

Cijenimo važnim istaći da Općina Centar sa firmom Promotim d.o.o. Sarajevo, koja se jedina javila na objavljeni tender, sarađuje od 2008. godine i da je od tada do danas održavala općinsku web stranicu - navodi se između ostalog u saopćenju Općine Centar.

VEZANI TEKST - Općinsko vijeće Centar ponovo izglasalo opoziv načelnika Srđana Mandića

Komisija je donijela jednoglasnu odluku da se općinskom načelniku dostavi preporuka o prihvatanju ponude ponuđača Promotim d.o.o. Sarajevo, objašnjavaju iz Općine Centar, u ukupnom iznosu od 60.000 KM bez PDV-a, odnosno u iznosu od 70.200 KM sa PDV-om.

- Mandić je sa direktorom firme Promotim d.o.o. Sarajevo Rankom Tankosićem potpisao okvirni sporazum o uslugama izrade nove web stranice u vrijednosti od 70.200 KM sa PDV-om na period od 36 mjeseci, odnosno tri godine - navodi se, između ostalog, u reagiranju Općine Centar.

O svemu se ogasio i Alen Girt. On je na Facebooku napisao da firma Promotim, čiji je zaposlenik, sa Općinom Centar Sarajevo radi 14 godina i radila je sa svim načelnicima. Kada je saradnja započeta, tvrdi, živio je u Turskoj, a u Bosnu i Hercegovinu se zastalno vratio 2011. godine, kada je postao uposlenik firme.

- Po profesiji sam međunarodni tekstilni agent i samo se time bavim. Nikada nisam radio u IT industriji, nemam nikakve veze sa ugovorima Općine Centar i firme Promotim. Nisam ovlašteno lice u Promotimu, nisam učestvovao u pregovorima i poslovima firme Tražit ću da se svaka javna nabavka provjeri, svi moraju biti jednaki pred Zakonom - napisao je Girt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.