open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
NiP odgovorio Efendiću: Nema snimka na kojem su svi vijećnici "Četvorke" glasali istom olovkom
Navodi načelnika Novog Grada Semira Efendića u vezi sa konstituirajućom sjednicom Općinskog vijeća Novi Grad služe isključivo da bi se pažnja javnosti skrenula sa nezakonitog izbora predsjedavajućeg Općinskog vijeća i niza neregularnosti koje su obilježile konstituirajuću sjednicu, saopćili su iz Naroda i pravde.
18.01.2021. u 13:52
get url
text

VEZANI TEKST - Efendić: Vijećnici Četvorke su glasali s kamerom u olovci, SBB je nestao u Novom Gradu, Naša stranka kao mafijaška organizacija 

- Nažalost, još jednom smo svjedočili nizu neregularnosti i sumnjivih političkih trgovina kojima se već godinama služi i načelnik Semir Efendić i SDA. Navodi kako su svi vijećnici "Četvorke" glasali istom olovkom su netačni i to je vidljivo i iz snimaka koje je Efendić montirao i objavio. Podsjećamo da je opozicija na kraju imala ukupno 15 glasova pa je jasno kako nema tog snimka na kojem su svi vijećnici glasali istom olovkom. Kako smo ranije bili izloženi različitim manipulacijama u režiji Efendića poduzeli smo sve neophodne mjere kako bi proces izbora koliko je moguće transparentan - navode iz NiP-a.

Na samom početku konstituirajuće sjednice, kako dodaju, SDA i Efendić su pokazali da se neće držati političkog bontona i da žele u potpunosti kontrolirati proces glasanja.

- Kako je sekretar Općinskog vijeća potvrdio, sastanak predstavnika stranaka koje su osvojile vijećničke mandate održan je 08. 01. 2021. godine gdje su bili prisutni šefovi svih klubova koji čine Općinsko vijeće Novi Grad. Tada je dogovoreno da se na prvoj sjednici konstituira i Komisija za izbor i imenovanje te da istu treba da čine predstavnici sedam prvih stranaka po izbornim rezultatima sa čim su se svi prisutni i složili - navode i dodaju:

"Nakon što su predstavnici SDA na konstituirajućoj sjednici uvidjeli da će oni zajedno sa još šest članova drugih stranaka imati većinu u OV, 'silujući' demokratiju naprasno su odustali od dogovora".

Nadalje ističu:

1. Na konstituirajućoj sjednici izabrano je rukovodstvo na način da su i načelnik Općine i predsjedavajući Vijeća iz reda istog konstitutivnog naroda,  što je protivno  članu 37. Ustava Kantona i članu 35. Statuta Općine Novi Grad.

2. Vanredna sjednica koja je uslijedila odmah nakon konstituirajuće sjednice, možda ponajbolje govori o kakvom načinu vladavine ili bolje reći o kakvoj  bahatosti se radi od strane SDA. Spomenuta sjednica je održana na način da joj nije prethodio poziv kako to nalaže član 72. stav 2. i član 73. stav 3. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Novi Grad. Šta više, nakon što su upozoreni od vijećnice Ajše Saračević i vijećnika Adija Škaljića da vijećnicima nije dostavljen poziv u skladu sa Poslovnikom, novoizabrani predsjedavajući Vijeća Taib Delalić kao i sekretar vijeća Elvir Kosovac  su izjavili da isti nema ni potrebe dostavljati što javnost također može vidjeti na snimku sjednice.

- Iz prethodno navedenog sasvim je jasno da poziv za sjednicu vijećnicima nije dostavljen u skladu sa Poslovnikom iz čega proizlazi činjenica da je ista sazvana na nezakonit način protivno poslovniku što za posljedicu ima da su i sve usvojene odluke na njoj ništavne. Također, na početku sjednice  nije utvrđen  kvorum, kao niti prijedlog dnevnog reda nego da se to desilo u toku rasprave što se također jasno može vidjeti na snimku - ističu iz NiP-a.

Dodaju da ovakav primjer niza nezakonitosti počinjenih samo na jednoj sjednici sa samo jednom tačkom dnevnog reda nećete naći u montiranim snimcima Semira Efendića.

- Potpuno je jasno da je sjednica održana protivno Ustavu Kantona Sarajevo kao i odredbama Statuta i Poslovnika vijeća, iz čega je jasno da je "donesena" odluka o privremenom finansiranju nezakonita. Posebno je razočarenje da je pobrojane povrede počinio "tek" imenovani predsjedavajući Taib Delalić, koji je višegodišnji pomoćnik načelnika Općine po raznim resorima  koji je i ranije obnašao funkciju predsjedavajućeg Vijeća - dodaju iz NiP-a.

Napominju da je Klub zastupnika Naroda i Pravde odlučio da će pokrenuti odgovarajuće postupke pred Ustavnim sudom Federacije BiH u cilju zaštite Ustava FBiH, Ustava Kantona Sarajevo i Poslovnika o radu Općinskog vijeća. 

- Snimak sjednica održanih 13. 01. 2021. godine postoji na društvenim mrežama i svaki građanin se može uvjeriti neposredeno u naše navode, te se nadamo da nas SDA neće ubjeđivati da više vjerujemo njima nego našim očima. Klub vijećnika Naroda i Pravde nastavit će raditi odgovorno u interesu svih građana Novog Grada. Nećemo dozvoliti da nas Efendić i SDA na samom početku mandata uvuku u političko blato već ćemo nastaviti insistirati na pitanjima i projektima koji su u interesu građana - zaključuju iz NiP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.