open-navfaktor-logo
search
Izdvojeno 7.000 KM
NiP-ov direktor počastio sebe i kolegu skupim mobitelima: Nije da sam ja prekršio zakon, otplaćujem ga
Novi vršilac dužnosti direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad Nijaz Salamović nabavio je sebi i svom kolegi, izvršnom direktoru Fahrudinu Tinjaku, enormno skupe mobilne telefone najnovije proizvodnje za koje je preduzeće izdvojilo 7.000 KM.
28.11.2023. u 14:18
get url
text

Kako je pisala Istraga.ba, Salamović, jedan od najodanijih kadrova predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, 13. oktobra donio je "Posebnu odluku" o pokretanju postupka javnih nabavki – Izmjena Plana javnih nabavki, kojom mijenja plan nabavki za 2023. godinu i ubacuje stavku nabavka mobilnih telefona. Kao okvirni datum pokretanja postupka naveden je juli 2023. godine.

FOTO: Istraga.ba

Dakle, Salamović je u oktobru promijenio Plan nabavki za 2023. godinu, ubacivši nabavku mobilnih telefona planiranu za juli 2023. godine.

Istog dana, 13. oktobra, dodaje ovaj portal, Salamović donosi odluku o pokretanju javne nabavke koja se vanredno pronašla u Planu javnih nabavki.

- Ugovorni organ KJKP Rad pokrenuo je postupak nabavke robe: mobilni telefon, te Vam upućuje poziv za dostavu ponude - glasio je poziv kojeg je Salamović uputio "ponuđačima".

FOTO: Istraga.ba

Predračun za dva telefona koji je dostavila jedna privatna kompanija iznosio je 7.019 KM sa PDV-om. U pitanju su telefoni Samsung Galaxy S23 Ultra 256 GB i iPhone 15 Pro Max. Vrijednost Samsunga je 2.332 KM bez PDV-a (s popustom) dok je vrijednost iPhonea 3.666 KM bez PDV-a.

Kontaktirali smo ovim povodom Salamovića te ga upitali u koju su svrhu kupljeni mobiteli te ko ih je zadužio.

- Jedan mobitel sam zadužio ja, drugi mobitel izvršni direktor, kolega Fahrudin Tinjak. S tim da ja otplaćujem svoj mobitel pošto mi nemamo one pretplate, mi koristimo svoje telefone, nemamo službene mobitele. Ja plaćam firmi svaki mjesec ratu, amortizaciju telefona 153 KM – naveo je Salamović.

VEZANI TEKST - Federalni MUP izbjegava jasne odgovore o nabavci 11 enormno skupih mobitela: Za koga su i za koje poslove?

Dodaje kako neće da izvodi "egzibicije što se tiče pretplata i to".

- Mobitel se vodi na firmi kao stalno sredstvo. Ja dok sam u firmi, ja ga plaćam, kad ne budem, razdužit ću mobitel i to je praksa koja je bila uvijek. Nije to da sam nešto ja sad prekršio zakon. To je planirano davno. Igrom slučaja ja sam taj koji je kupio mobitele. Malo je to senzacionalno objavljeno, ali eto – ističe on.

Konstatovali smo kako su senzacionalni mobiteli te da su izdvojene cifre enormne.

- Slažem se. Vjerujte, ja ga plaćam, mi ćemo otplatiti te telefone. Već sam uplatio jednu ratu – odgovorio je Salamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.