open-navfaktor-logo
search
Unosna funkcija
NiP-ov vijećnik nakon što je izabran za predsjedavajućeg Vijeća: Nisam Bošnjak, ja sam iz reda Ostalih
Nakon što je Tajib Delalić (SDA) izabran za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, vijećnici koalicije "Četvorka" napustili su konstituirajuću sjednicu, optuživši većinu u Vijeću da krše Statut ove općine.
14.01.2021. u 13:08
get url
text
Elmedin Konaković i Tarik Stambolić

Općinski načelnik i predsjedavajući Vijeća, upozoravaju iz "Četvorke", ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, te će, dodaju, konačnu riječ o svemu dati sud. Skupštinska većina, tvrde iz "Četvorke", ne poštuje osnovne norme parlamentarnog ponašanja.

- Ovo je grubo kršenje osnovnih pravnih normi i protiv ovakvog postupanja ćemo se boriti i sudskim putem – najavili su iz "Četvorke".

Sličan statut, poput ovog u Novom Gradu, ima i Općina Ilidža.

- Općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, odnosno iz reda Ostalih – glasi član 21. Statuta te općine.

Načelnik te općine je Nermin Muzur (Bošnjak), a većinu u Vijeću ima koalicija "Četvorka", koju čine stranke koje se deklariraju kao građanske. Ti vijećnici su na konstituirajućoj sjednici za predsjedavajućeg Općinskog vijeća izabrali Tarika Stambolića iz Naroda i pravde.

Dakle, ili "Četvorka", kako su sami kazali, ne poštuje Statut i "osnovne norme parlamentarnog ponašanja", ili je Tarik Stambolić naprasno prestao biti Bošnjak, izjasnivši se kao Ostali za potrebe imenovanja na poziciju koja na mjesečnom nivou osigurava primanja od oko 4.000 KM.

Rješenje ove dileme smo zatražili upravo od novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža Tarika Stambolića.

- Ja se nisam izjasnio kao Bošnjak. Ja sam iz reda Ostalih. To vam samo mogu reći – kazao je Stambolić za Faktor.

Zanimalo nas je da li se Stambolić ranije izjašnjavao kao Bošnjak, što tvrde njegove bivše stranačke kolege, ali je ovaj vijećnik Naroda i pravde odbio odgovoriti na to pitanje.

VEZANI TEKST - NiP-ov vijećnik protivno zakonu angažiran u PD Butmir, mjesečna naknada 1.700 KM

Stambolić je široj javnosti postao poznat nakon što je otkriveno da je protivno Zakonu o radu i drugim zakonskim i podzakonskim aktima sklapao ugovore sa KJP Poljoprivredno dobro Butmir, kojim je rukovodio kadar imenovan na prijedlog Naroda i pravde, na osnovu kojih mu je na mjesečnom nivou isplaćivano 1.700 KM.

- Želim naglasiti da koncept Naroda i pravde nije zapošljavanje već da sam samo ovdje u firmi PD Butmir odradio ugovor o djelu gdje je razotkriven kriminal u kojem je nanesena višemilionska šteta PD Butmir – tvrdio je Stambolić u demantiju.

Međutim, na pitanja Faktora o načinu na koji je stekao iskustvo koje ga je preporučilo da baš odaberu za posao, u kojim je firmama ranije bio angažiran na poslovima analiziranja sudskih sporova, te o visokoškolskoj ustanovi u kojoj je stekao znanje, nismo dobili odgovore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.