open-navfaktor-logo
search
Pitanje revizije presude
NiP-ova predavačica Tromp i DIF-ovac Konaković tvrde da znaju šta pravni ekspert Trnka ne zna
Nevenka Tromp, profesorica porijeklom iz Hrvatske sa adresom u Nizozemskoj i od petka počasna građanka Kantona Sarajevo, svoju saradnju sa sarajevskim vlastima i političkim strankama nije počela ovih dana. Traje to već neko vrijeme, naročito sa Narodom i pravdom.
09.05.2022. u 17:12
get url
text

Tromp je svojim izjavama u ovdašnjim medijima ponovo pokrenula priču o reviziji presude u slučaju Bosna i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, iznoseći niz neistina, spekulacija i kontradiktornosti, a što je s naročitim gotovo ushićenjem dočekala Naša stranka i Elmedin Konaković, šef NiP-a. Pitanje revizije presude tako je postalo i očito će biti i dalje glavna okosnica izborne kampanje ove godine. 

Nevenka Tromp i sarajevske vlasti, naročito onaj što "lideriše procesima" u ovom kantonu, stari su znanci. Tako je Tromp bila angažirana i kako predavačica na NiP-ovoj Političkoj akademiji, o čemu svjedoče i objave iz jula prošle godine na društvenim mrežama. 

Tromp je ovih dana, između ostalog, izjavljivala da je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj Mirsada Čolaković trebala podnijeti zahtjev za reviziju umjesto agenta BiH Sakiba Softića kojem je registrar Međunarodnog suda pravde u Hagu osporio legitimitet. Tromp koja nije pravnica tvrdi tako, ali ugledni profesor ustavnog prava Kasim Trnka apsolutno nije saglasan s tim.

Tvrdnju profesora prava Trnke pobija, ni manje ni više nego DiF-ovac Elmedin Konaković. 

 

Ambasadoricu BiH, kako navodi Konaković, "u tom periodu vratili su u BiH da ni fizički ne bude prisutna u Nizozemskoj". Zaboravio je napomenuti samo mali detalj, za predizbornu kampanju Naroda i pravde potpuno nebitan, a to je da je ambasadoricu pozvao tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak čiji je stranački kolega u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić iskoristio sve moguće instrumente da spriječi podnošenje revizije presude. Bilo je tu još za predizbornu kampanju NiP-a nebitnih detalja, poput onoga da je Crnadak i disciplinski teretio ambasadoricu, do toga da su Ivanić i Crnadak primoravali ambasadoricu da Sudu u Hagu dostavlja njihova pisma u kojima osporavaju reviziju. 

VEZANI TEKST - "Trojkina" analitičarka Nevenka Tromp ne krivi Čovića i Dodika, Izetbegović kriv "ako se Bosna sad raspadne"

-  Odlučio sam se na to zbog njenog neprovođenja instrukcija ministra i povodom aktuelnih dešavanja o zahtjevu za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu - potvrdio je tada Crnadak medijima informaciju da je zvao ambasadoricu u Sarajevo.

Pitanje za Trnku u vezi s ambasadoricom je glasilo: Kritičari su tvrdili da bi Sud u Hagu prihvatio razmatrati reviziju da je aplikaciju, na osnovu instrukcije člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, podnijela ambasadorica BiH u Hagu. Kako gledate na ove tvrdnje?

- Oni koji tako tvrde apsolutno su nekompetentni. Ovdje treba razlikovati dvije stvari. Jedna je stvar bukvalnog fizičkog akta predaje dokumenta, a druga je pitanje pravnog zastupanja u toj stvari. Fizički akt predaje zahtjeva moglo je obaviti više osoba, ali je bitno ko ima legitimaciju da zastupa državu pred jednim takvim međunarodnim sudom.

VEZANI TEKST - Tako je počela kampanja: Tromp nije dobila eure, Konaković tvrdio da je BiH tužila Srbiju za genocida nad Srbima

Nažalost, to nije bila jedina nekompetentna izjava. Bilo ih je jako puno u ovo čitavoj priči i sve je u međuvremenu korišteno za političke obračune, čak i za lične obračune, za destabilizaciju prilika i proizvodnju novih kriza - precizirao je Trnka, koji je te 2017. godine kazao i to da mu je "mučna situacija da su mnogi svjesni činjenice da je bilo teško doći do te revizije i, umjesto da se ohrabre svi oni koji i pored tih objektivnih poteškoća hoće da nešto urade, to se na svaki način omalovažava i oni koji su nešto preduzimali medijski se ponižavaju". 

Onima kojima to nije mučno ni godinama poslije, kao što im nije bilo mučno dodijeliti priznanje počasne građanke Nevenki Tromp uprkos protivljenju žrtava genocida, su Konaković i dio "Trojke". 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.