open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
NiP-ovci razočarani postupcima kolega iz SDP-a i Naše stranke
Klub stranke Narod i pravda (NiP)  u Skupštini Kantona Sarajevo oglasio se danas saopćenjem za javnost u vezi s ovogodišnjom dodjelom javnih priznanja Kantona Sarajevo i odluka Odbora za dodjelu priznanja KS koje Skupština KS danas po prvi put nije verificirala.
19.04.2023. u 19:18
get url
text

VEZANI TEKST - Svađa unutar "Trojke": Skupština KS nije verificirala odluku Odbora za javna priznanja

Podsjećaju kako Prijedlog dodjele javnih priznanja ne sačinjava Skupština Kantona Sarajevo, već Odbor za dodjelu priznanja KS u kojem su zastupljeni predstavnici svih klubova stranaka kao skupštinski zastupnici. Skupština KS, nakon što Odbor odluči, samo verificira njegovu Odluku.

Odbor je 10.3.2023. utvrdio tekst Javnog poziva za dodjelu priznanja, koji je raspisan 14.3.2023. na zvaničnoj web-stranici KS i dnevnim listovima Oslobođenje i Dnevni avaz, zatim na TVSA, kao i na društvenim mrežama Kantona, u trajanju od 15 dana.

Petog aprila, dakle prije 14 dana, Odbor za dodjelu priznanja, dodaju, je razmatrao pristigle prijave po Javnom pozivu, kao i prijedloge članova Odbora neposredno, te je sačinio listu imena za ovogodišnje nagrade, s obrazloženjima. Članovi Odbora, dakle zastupnici iz NiP-a, SBiH-a, SDP-a, Naše stranke, SDA-a i DF-a, listu su jednoglasno podržali.

Na današnoj sjednici Skupštine KS zastupnici SDP-a tražili su izjašnjavanje o pojedinačnim imenima, očito negodujući listu, iako je lista imena plod zajedničkog dogovora članova Odbora. Takav zaključak o pojedinačnom izjašnjavanju SDP-a koji je potpisao njegov šef kluba, nije dobio potrebnu većinu ruku u Skupštini.

Nakon toga, naveli su, ni Odluka Odbora za dodjelu priznanja KS nije dobila podršku većine, jer su zastupnici SDP-a i Naše Stranke, kao i dio opozicije, današnjim neglasanjem bojkotovali prethodno usaglašenu listu od strane Odbora, kao i dogovor sa svojim koalicionim partnerima.

- Klub Naroda i Pravde u Skupštini KS izražava razočarenje zbog ovakvog postupka kolega iz SDP-a i Naše stranke. Ukoliko je postojalo nezadovoljstvo predloženim imenima, zašto nije izraženo na samoj sjednici Odbora ili u periodu od skoro 15 dana do održavanja današnje sjednice Skupštine KS - pitaju iz NiP-a te dodaju:

- Od naših koalicijskih partnera do sada smo navikli da pravovremeno i otvoreno iznose svoje stavove, pa i o najosjetljivim pitanjima oko kojih smo imali različita mišljenja - ukoliko nije došlo do promjene u političkim planovima partnera i ukoliko se ne želi poslati neka politička poruka.

Bez obzira što je današnji izostanak zajedničke podrške Odluci Odbora za javna priznanja KS bacio sjenu na svečani događaj koji nas je uskoro čekao, zaključuju iz NiP-a, posebno zadovoljstvo izražavamo današnjim donošenjem Odluke o izmjeni naziva Ulice Zvornička u Bulevar Ivice Osima, čime je iskazno dužno priznanje i zahvalnost našem fudbalskom velikanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.