open-navfaktor-logo
search
Panika, pritisak raste...
NiP-ovci se sapleli kao pile u kučine, pa svoje nečasne radnje pokušavaju prikriti zloupotrebom novinara
Panika je u redovima stranke Narod i pravda nakon što je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, iznoseći završne riječi u Sudu BiH, citirao napise iz dokumenta koji je sastavni dio dokaznog materijala Tužilaštva BiH u slučaju "Respiratori". Dokument, navodno načinjen u NiP-u, instrukcija je članstvu stranke kako da djeluju na društvenim mrežama, između ostalog i u slučaju rada Vlade FBiH i premijera Novalića tokom pandemije COVID-19. 
09.03.2023. u 13:03
get url
text

Instrukciju NiP-ovcima u čijem potpisu je navedeno ime Mirze Selimbegovića, generalnog sekretara stranke, Tužilaštvo BiH nije koristilo tj. prezentiralo u sudnici jer bi taj dokaz (DT 342) išao u korist odbrane premijera Novalića. I to je bila Novalićeva zamjerka koju je iznio u završnim riječima u sudnici dokazujući da je proces protiv njega montiran i politički motiviran. 

Dokument je sačinjen na navodnom memorandumu stranke Narod i pravda, datum je iz aprila 2020. i njime se članstvu NiP-a daju instrukcije kako da na društvenim mrežama djeluju u svrhu diskreditacije Novalića, Vlade FBiH i rukovodstva SDA. 

Pomenuti dokument u aprilu i maju 2020. pojavio se na društvenim mrežama, pojedini članovi NiP-a, koji valjda nisu bili saglasni sa njegovim sadržajem, dostavljali su ga medijima. Tako je i redakcija Faktora dobila dokument. Kao i uvijek u svom radu, vodeći se profesionalnim standardima, Faktor je provjeravao vjerodostojnost samog dokumenta i njegovog sadržaja. Nemogavši stoprocentno utvrditi da je dokument vjerodostojan, Faktor se odlučio na kraju da ne objavi tekst u vezi s tom NiP-ovom instrukcijom članstvu stranke. Standardni postupak provjere činjenica kao i kod pisanja bilo kojeg drugog teksta.

No kako je Mirza Selimbegović u kontaktu sa novinarkom Faktora tvrdio da se radi o falsifikatu i da će slučaj biti prijavljen nadležnima, Faktor je tražio i očekivao od Selimbegovića i NiP-a da nas obavijeste o podnošenju prijave kako bismo o tome informirali javnost. Takvu informaciju nikada nismo dobili. Doduše, NiP se kasnije oglasio saopćenjem za javnost tvrdeći da su slučaj prijavili policiji i da je riječ o krivotvorenom dokumentu. Do danas NiP, niti nadležni organi, nisu dokazali da se radi o falsifikatu.

Budući da su u panici nakon Novalićevog jučerašnjeg izlaganja u sudnici, nervozni NiP-ovci se sapliću kao pile u kučine i služe se raznim manipulacijama u pokušaju dokazivanja da ne stoje iza instrukcija kojima se nalaže politička i kriminalna diskreditacija premijera FBiH, Vlade FBiH i članova SDA. Tako se i Selimbegoviću, za potrebe obračuna sa sedmičnikom Stav koji se bavio temom NiP-ovog dokumenta, novinarka Faktora "priviđa" u redakciji Stava. 

- Znate li ko mi je poslao dokument koji sam "neoprezno" objavio. Vjerovali ili ne, upravo novinarka Stava! Istina, bila je korektna. Hvala Edita! - navodi Selimbegović.

Ispravka krivog navoda, za početak, novinarka Faktora je radila svoj posao profesionalno. Korektnost prema Selimbegoviću lično nema ništa s tim, kao što ni novinarka nema ništa sa dokumentom iz moguće NiP-ove kuhinje za koji Selimbegović nije dokazao da ga osobno nije imao i kreirao mnogo prije nego se pojavio u javnosti.  

Ali izostanak korektnosti je nešto što se uviđa u ponašanju NiP-ovog pulena, nekadašnjeg SDA-ovog junoše Selimbegovića, u pokušaju manipuliranja javnim mnijenjem i pokušaju pravdanja sebe i NiP-a.

Novinarka je Selimbegoviću u maju 2020. poslala upit i predočila dokument koji je Faktoru dostavio član NiP-a i koji je uostalom javnost tih dana viđala na društvenim mrežama, provjeravajući činjenice u vezi s dokumentom i tražeći da se na dokumentu potpisani Selimbegović očituje. Za razliku od Selimbegovića koji uvlači novinare u NiP-ove političke obračune, novinarka se nije služila manipulacijama. Dakle, nije objavila tekst bez provjera činjenica.

Novinarka Faktora Edita Gorinjac, koja je u vezi sa ovim slučajem kontaktirala Mirzu Selimbegovića, zamjenica je glavnog i odgovornog urednika Faktora. Tako se Selimbegoviću predstavila kada ga je kontaktirala, tako je potpisana u e-mailu koji mu je poslala. To se može iščitati i iz njegove objave na društvenim mrežama gdje je čak i podvukao Faktor, a čitao Stav. Gorinjac nije pisala za sedmičnik Stav, nije uposlenica sedmičnika Stav, niti je ikada bila! Dakle, još jedna perfidna NiP-ova manipulacija pala je u vodu. 

Na kraju krajava, novinarka čijim novinarskim upitom Selimbegović manipulira nikada se, za razliku od članova NiP-a, nije bavila manipulacijama i podmetanjima. Nije se novinarka krila iza suknje Mirele Bubalo i Amine Ohranović podnoseći lažne prijave Tužilaštvu BiH u kojima pokušava diskreditirati i novinare, nego je to radio član (ili članovi?) NiP-a.

VEZANI TEKST - Novalićev govor iz sudnice: Ko su grupa "Gacko je čudo", šta je otkrila "zalutala" poruka, u kakvom su projektu tužioci

Nije novinarka plaćala marketinšku promociju knjige koja diskreditira političkog protivnika, nego je to radio član NiP-a. Nije novinarka na sjednici Vlade FBiH sugerirala da se zaobiđe Zakon o javnim nabavkama i kupi medicinska oprema, a kasnije kritizirala premijera zbog kupovine te opreme, nego je to radio član NiP-a. Nije novinarka kupovala iPhone članovima drugih stranaka kako bi ih privolila na prelijetanje u svoju stranku, nego su to radili članovi NiP-a.

Nije novinarka optuživana da je otuđila televizore iz Zetre nego je to slučaj sa osnivačem NiP-a. Treba li dalje nabrajati ili je iz ovog dovoljno jasno o kakvim manipulatorima govorimo i čime se članovi NiP-a služe?! Šta bi za njih bila tek jedna instrukcija članovima stranke kako da postupaju u diskreditaciji političkih oponenata?

Šta je za NiP jedna instrukcija stranačkim aktivistima ako postoje dokazi, kako je Novalić ustvrdio, da je "visoki dužosnik iz NiP-a poslao poruku direktoru jedne TV u Bosni i Hercegovini, citiram: 'Kada ćemo otpočeti onaj projekat protiv premijera Novalića?' Ali poruka je došla na isto ime i prezime drugoj osobi, koja je bliska meni".

I zašto NiP, u krajnjoj liniji, već dvije-tri godine postupa u skladu sa uputama iz dokumenta za koji tvrde da je krivotvoren? Ne bi li upravo to mogao biti dokaz njegove vjerodostojnosti? Ko bi još mentalno stabilan i politički zreo postupao po uputama iz instrukcije koja mu je navodno podmetnuta?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.