open-navfaktor-logo
search
Šta je sporno
NiP protiv Tanovića: Traže odgovore za nabavku novogodišnje rasvjete i potrošenih 400.000 KM
Nabavku novogodišnjih ukrasa za koje je Općina Novo Sarajevo izdvojila čak 400.000 KM ponovo je problematizirala Općinska organizacija Naroda i pravde.
23.02.2023. u 20:11
get url
text

Općinska organizacija Narod i pravda Novo Sarajevo je od općinske administracije zatražila uvid u potpune informacije i dokumentaciju o nabavci ukrasne rasvjete i klizališta, za Vilsonovo šetalište, vrijednih više stotina hiljada KM.

Kako kažu, aktivnost su pokrenuli na osnovu činjenica da je bio prijavljen samo jedan ponuđač, iako ih je veći broj (21) iskazao određeni interes, tvrde da su rokovi isporuke bili kratki, a iznos nabavke visok, ponuda bila par feninga niža od budžeta za nabavku, kao i određenih drugih sumnji koje su se pojavile u javnosti.

- Transparentnost i poštenost procesa javnih nabavki je ključ na putu ka pravednijem društvu i pravnoj državi. To se ne postiže privatnom komunikacijom, nego dostavljanjem dokumentacije, javnim uvidom i iskrenim odgovorima i saradnjom.

Preispitivanje i analiza svake i svačije odluke naše je pravo i obaveza, kao stranke koja sudjeluje u radu Vijeća, bez obzira na pojedinačne interese i "mir u kući". To je jedini način da se izgradi povjerenje društva u procese i da se otklone sve izražene sumnje u javnom interesu – naveli su iz ove Općinske organizacije.

Također, za sutra je NiP Novo Sarajevo najavio press konferenciju u kojoj će detaljnije pričati o ovim tvrdnjama.

VEZANI TEKST - Općina Novo Sarajevo novogodišnje ukrase platila 400 hiljada KM, znatno više od ostalih općina i Grada Sarajeva

Naime, Općina Novo Sarajevo za novogodišnje ukrase izdvojila je čak 400.000 KM, što je znatno veći iznos od onoga koji su izdvojile druge općine u Kantonu Sarajevo, kao i Grad Sarajevo.

Tom prilikom smo pokušali dobiti pojašnjenje iz Općine Novo Sarajevo zašto je novogodišnje ukrašavanje tako skupo, ali odgovor nikada nismo dobili.

Pojašnjenje iz Općine Novo Sarajevo nismo dobili ni danas. Rečeno nam je kako će se iz Općine o ovom pitanju sutra očitovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.