open-navfaktor-logo
search
Prekršili Statut i "principe"
NiPotizmi na djelu: Dovadžiji "utješna" pozicija v. d. direktora Sarajevo-šuma
Šef Naroda i pravde Elmedin Konaković potvrdio je danas da će za v. d. direktora Sarajevo-šuma biti imenovan Amar Dovadžija (NiP).
09.04.2021. u 15:11
get url
text

Konaković je ovo potvrdio Patriji, a na pitanje zašto se imenuje Dovadžija s obzirom na to da je završio studij engleskog jezika, Konaković je kazao da Statut predviđa da se za direktora može imenovati osoba i sa završenim fakultetom društvenog smjera. Dodao je kako već znaju za probleme unutar tog preduzeća te da su "spremni da se obračunaju s kriminalom".

Dovadžija je dočekao svoju utješnu nagradu nakon što je izgubio u izbornoj utrci za načelnika Općine Ilijaš, a očigledno je da Konaković u obračun s kriminalom kreće uhljebljavanjem NiP-ovih nestručnih kadrova.

Imenovanje Dovadžije na ovu poziciju suprotno je Statutu ovog preduzeća, s obzirom na to da Statut nalaže da osoba koja se imenuje mora imati najmanje pet godina radnog iskustva u struci, te tri godine na rukovodećoj poziji. Također, nalaže da osoba koja se imenuje mora imati stručna znanja iz oblasti za koju se imenuje.

Da se radi o spornom imenovanju govori i biografija Dovadžije. On je od 2018. godine radio kao nastavnik engleskog jezika u osnovnoj školi u Ilijašu, što pokazuje da nema pet godina radnog iskustva u struci. Također, Dovadžija nema iskustva na rukovodećim poslovima, niti ima stručno znanje iz oblasti za koju se imenuje, s obzirom na to da je završio studij engleskog jezika i književnosti.

Zanimljive su i Facebook objave Amara Dovadžije tokom predizborne kampanje, gdje je žestoko kritikovao nepotizam i "ahbabsko-rodbinske" naredbe.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.