open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno u FUCZ-u
Nišlije zainteresirane za montiranje 100 respiratora koje je uvezla Srebrena malina, slijedi li i treći tender
Srbijanska kompanija Markonis iz Niša obavijestila je Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) da imaju autorizaciju za montiranje i servisiranje 100 respiratora koje je iz Kine uvezla Srebrena malina u jeku pandemije koronavirusa, potvrdio je Faktoru v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović.
07.10.2020. u 09:54
get url
text

- Jučer smo dobili mail od firme Markonis u kojem su dostavili dokument kojim dokazuju da imaju autorizaciju za montiranje i servisiranje uređaja ACM812A. Ovim su jasno pokazali zainteresiranost za ovaj posao. Mi smo i ranije bili u kontaktu s Nišlijama, imali su autorizaciju i za prošli, drugi tender koji je zatvoren 5. oktobra. Bili su na vrijeme obaviješteni, pa nam nije baš jasno zašto se nisu prijavili na prošli tender – kaže Kadribegović.  

VEZANI TEKST - Propao još jedan tender: Niko se nije javio da montira i servisira respiratore koje je uvezla Srebrena malina

U FUCZ-u još nisu odlučili koji će im biti sljedeći korak.

- Dao sam nalog našem Odsjeku za javne nabavke da vide šta možemo uraditi, naravno sve u skladu s postojećim zakonskim procesima. Vjerovatno ćemo ići sa raspisivanjem trećeg tendera, ali to još nije zvanična odluka – podvukao je Kadribegović.

Podsjetimo, Srebrena malina je u aprilu i maju uvezla ukupno 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM. Na prethodna dva tendera nije se javila nije firma, pa tako respiratori za koje se još ne zna da li su za upotrebu na klinikama ili u vozilima Hitne pomoći mjesecima u skladištu umjesto da su na raspolaganju zdravstvenim ustanovama.

U međuvremenu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo istragu zbog nabavke ovih respiratora, a njom su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.