open-navfaktor-logo
search
Prošireni kolegij
Ništa od Božovićevog imenovanja na sutrašnjoj sjednici, SDA traži dodatno vrijeme
Zvizdić ističe da je Božovićevo imenovanje dosta složeno, te da kao takvo zahtijeva dodatne međustranačke konsultacije
15.01.2020. u 14:46
get url
text

Još uvijek nije poznato da li će kandidat Demokratskog narodnog saveza (DNS) za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Mlađen Božović biti imenovan na tu poziciju. Iako je potvrđivanje njegovog imenovanja najavljeno za sutrašnju sjednicu Zastupničkog doma, to se, čini se, neće dogoditi.

Njegovo imenovanje bilo je tema sjednice Kolegija Zastupničkog doma u proširenom sastavu, ali dogovor, sudeći prema izjavama, nije postignut.

- Predsjednik Kluba SDA je zatražio da se sa sutrašnjeg zasjedanja skine tačka dnevnog reda koja je u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu. Mi očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku, kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja – kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić.

Zvizdić ističe da je Božovićevo imenovanje dosta složeno, te da kao takvo zahtijeva dodatne međustranačke konsultacije.

Zastupnik DNS-a Nenad Nešić je kazao da je ova situacija za njega nešto novo, te je podsjetio da je Božović prethodno prošao sve provjere. Nešić također ističe da je Božović nestranački kandidat, čime je, tvrdi, ispoštovan raniji međustranački dogovor.

- Mi ćemo čekati da vidimo da se to desi. Ja ne bih prejudicirao. Oni traže dodatno usaglašavanje. Ja bih volio da nam neko jasno kaže šta je problem sa gospodinom Božovićem. Radi se o čovjeku koji nikad pravosnažno nije osuđen i je li mi sada na osnovu nekih medijskih napisa, kleveta, a gospodin Božović je čak tužio zbog tih kleveta i dobio sudsku presudu, mi imamo čovjeka koji ispunjava sve uvjete. Ja bih volio da neko kaže šta je problem – izjavio je Nešić.

Podsjetio je Nešić da odluku o tome da li će se Božovićevo imenovanje razmatrati na sutrašnjoj sjednici donosi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je ovlašteni predlagač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.