open-navfaktor-logo
search
Opozicija "izvisila"
Ništa od manjinske vlade USK, SDP "pronašao" presudan glas za budžet
Od formiranja manjinske vlade Unsko-sanskog kantona neće biti ništa. Osiguran je dovoljan broj vijećnika koji će u Skupštini Unsko-sanskog kantona podržati kantonalni budžet za 2022. godinu koji uskoro treba biti upućen u proceduru.
09.02.2022. u 13:56
get url
text
Skupština USK
Skupština USK

Ovu informaciju potvrdio nam je Razim Halkić, predsjednik KO SDP USK i predsjedavajući Skupštine USK.

VEZANI TEKST - Ko je ko i ko je s kim u Skupštini USK, zašto nema stabilne većine?

Opozicija u Skupštini Unsko-sanskog kantona tražila je formiranje manjinske Vlade Unsko-sanskog kantona. Ovo je bio uvjet da bude podržana odluka o privremenom finansiranju USK za prva tri mjeseca ove godine, te time deblokiran kanton.

Čekale su se odluke SDP-a USK, koji je s četiri opoziciona zastupnika razgovarao o budućim potezima nakon što je odluka o privremenom finansiranju pala na sjednici Skupštine USK 31. januara. Formiranje manjinske vlade tražio je i Kantonalni odbor SDA USK, navodeći da u njoj neće participirati, ali će je podržati.

Međutim…

- Održali smo jučer sjednicu Predsjedništva i Kantonalnog odbora SDP-a i donijeli jednoglasno odluke. U ovom momentu najbitnije je usvojiti finansijske dokumente u interesu građana Unsko-sanskog kantona. Javio nam se naš zastupnik koji je na liječenju u Turkoj. On će na sjednici Skupštine učestvovati online. Čim iz Vlade Unsko-sanskog kantona dobijemo budžet, zakazat ću sjednicu Skupštine – pojasnio je Halkić.

On očekuje da bi se to moglo desiti za maksimalno sedam dana.

VEZANI TEKST - Hoće li biti manjinske vlade USK: Za vikend planirani sastanci, a poziv potpisao i Ružnić

Halkić je dodao da se Ministarstvo finansija USK sada treba usaglasiti s Ministarstvom obrazovanja da bude podignuta osnovica za obračun plaća. Osnovica bi bila povećana sa 302 KM na 320 KM za policiju, radnike u obrazovanju i državne službenike.

- To treba usvojiti Vlada USK i tražiti saglasnost Federalnog minstarstva finansija. Čim to dođe, zakazat ću sjednicu na kojoj ćemo usvajati budžet za 2022. – kazao je Halkić.

Za usvajanje odluka na sjednici Skupštine USK potrebno je 16 glasova. Pozicija je na prošloj sjednici imala njih 15 jer je, kako je ranije kazao Halkić, jedan njihov zastupnik na liječenju u Turskoj. Sada je osiguran i taj 16-ti glas, a Vlada USK na čelu s Mustafom Ružnićem ostaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.