open-navfaktor-logo
search
Javno zdravlje najbitnije
Ništa od organizovanog dočeka za košarkašice BiH, Krizni štab KS nije dao odobrenje?
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra posljednju i najvažniju utakmicu na Eurobasketu.
25.06.2021. u 19:00
get url
text

Izabranice Gorana Loje od 12 sati sastaju se sa Švedskom u Valenciji u borbi za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a bez obzira na ishod meča u Sarajevu im je bio planiran organizovan doček. No, kako sada stvari stoje dočeka neće biti.

Tu informaciju objavio je i Jasmin Ligata, glasnogovornik predsjednika KSBiH Mirze Teletovića, koji je u proteklim danima radio na organizaciji dočeka naše selekcije koja je poslije 22 godine prvi put nastupila na EP-u i bila jedno od najvećih iznenađenja.

- Doček je bio planiran u Sarajevu, na trgu ispred SCC-a, uz skroman muzički program u kojem bi se pojavili Hari Mata Hari, Amel Ćurić i Ammara Mistrić, kojima se ovim putem zahvaljujem, jer nisu željeli honorar za ovaj događaj, već su željeli biti uz naše sjajne djevojke! - napisao je Ligata na svom Facebook profilu, te dodao:

- Kazžem, planiran, jer je plan bio i blizu realizacije, ali zapelo je kod Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a, koje nije željelo/moglo dati preporuku za održavanje dočeka, pa samim tim MUP KS, nije želio preuzeti obezbjeđivanje dočeka, najavivši da bi se, u slučaju kršenja mjera, mogle podnijeti prijave protiv organizatora. Do tada su, zajedno sa Ministarstvom saobraćaja, zdravstva, kulture i sporta, zaista željeli raditi na dočeku, ali jedan izostanak saglasnosti je presudio i cijeli događaj je morao biti stopiran.

Informacije vezane za doček ženske košarkaške reprezentacije BiH provjerili smo i kod Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

- Sastanak Kriznog štaba treba da bude održan tek u ponedjeljak. Za sada postoji ono što je napisano u mjerama, jer je teško predvidjeti koliko bi se ljudi uopće pojavilo na tom dočeku, dosta je to nezahvalno - kazao je u izjavi za Faktor Arman Šarkić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Šarkić kaže da je pandemijska kriva nikad bolja u Kantonu Sarajevo, s tek dva-tri novozaražena dnevno, no poziva na oprez.

- Mi moramo biti dobro oprezni jer nama je javno zdravlje najbitnije. Vjerujte da smo i mi ponosni na uspjeh naših košarkašica. Možda bi ih i mi dočekali tamo, privatno, kao građani, ali u ovom slučaju moramo staviti profesiju iznad svega. Ipak, sve će definitivno biti poznato u ponedjeljak kada imamo redovni sastanak - rekao je Šarkić.

Da od dočeka gotovo sigurno neće biti ništa, bez obzira na to šta će donijeti sastanak Kriznog štaba KS u ponedjeljak, najbolje potvrđuje dio objave Jasmina Ligate

- I same djevojke, na kraju priče, žele skroman doček, jer su umorne i dugo odvojene od svojih porodica, a uz sve to i emocionalno su istrošene! Ovaj put, dakle, uz svu dobru volju, zbog epidemioloških (ne)uvjeta, neće biti organizovanog dočeka - napisao je Ligata, koji je često moderirao i press konferencije Košarkaškog saveza BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.