open-navfaktor-logo
search
Pitali smo meteorologa
Ništa od suhog i vrelog ljeta: Sladić otkrio kad možemo očekivati prestanak padavina i kakvi će biti naredni mjeseci
Vrijeme u junu iznenadilo je i meteorologe budući da su svi modeli koji se koriste u prognozi vremena pokazivali visoke temperature i sušu. No, nakon višednevnih padavina, u narednim danima može se očekivati stabilnije vrijeme.
23.06.2020. u 18:59
get url
text

Kazao je to Nedim Sladić, meteorolog, dodajući da se već od sutra u našoj zemlji očekuje pretežno sunčano i svakim danom sve toplije vrijeme.

- Sa zapada i jugozapada kontinenta prostrujat će toplija zračna masa što će rezultirati višim temperaturama zraka, barem do početka jula, kada će se temperature kretati između 27 i 33 stepena Celzija, a najtoplije će biti na području Hercegovine – kaže Sladić.

Nedim Sladić

Dodao je kako su se poplave, koje su proteklih dana pogodile neke dijelove BiH, naglo pojavile na modelima.

- Nadam se da će ljudi koji se ovih dana grčevito bore da svoje kuće i imanja odbrane od poplava, napokon odahnuti. U Tuzlanskom kantonu, nakon višednevnih padavina, sutra slijedi prvi sunčani dan, jedino će u brdsko-planinskim područjima u četvrtak i petak biti poneki pljusak. No, naglasio bi da slijedi mirnije razdoblje bez barem onolike količine padavina koje smo imali u proteklim danima. Ono što će biti problem, je sparina koju će naročito osjetiti hronični bolesnici - navodi Sladić.

Kaže kako je na vremenske prilike u prethodnom periodu utjecala i pandemija koronavirusa.

- Svi podaci koji idu u matematički model skupljaju se pomoću satelita velikim dijelom komercijalnim letovima, dakle, avionima. Doslovno putnički avioni, koji idu na različite lokacije, prikupljaju podatke o različitim slojevima atmosfere. Tu spadaju temperaturni režimi, različite zračne mase, vjetrovi, atmosferski pritisci… Svi ti podaci odlaze u globalne i regionalne modele. Naravno, čim imamo veću količinu podataka, imamo i pouzdaniju vremensku prognozu, naročito na duži period. S obzirom na to da je od marta itekako bio smanjen protok avionskog saobraćaja nad Evropom, za čak više od 60 posto, i protok podataka potrebnih za vremenske prognoze bio je smanjen. Još uvijek je jako teško dati pouzdanu vremensku prognozu za više od sedam dana - objašnjava Sladić.

Osvrnuo se i na ranije date prognoze da ćemo imati neuobičajno vrelo i suho ljeto.

- Mislim da, kako sada stvari stoje, od takvog ljeta nema ništa. Ovo ljeto će, u svakom slučaju biti toplije od prosjeka, ali neće biti ni približno suho kako smo to ranije najavljivali - kazao je Sladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.