open-navfaktor-logo
search
Kraj prijelaznog perioda
Nisu pod Kukićevom kontrolom: Nadzorni odbor RMU Banovići održao prvu sjednicu
Bego Birparić izabran je za predsjednika, a Edin Kurić je član Nadzornog odbora, obojica kao predstavnici državnog kapitala koje je predložila Vlada FBiH
20.11.2019. u 14:57
get url
text

Novi Nadzorni odbor Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići održao je danas prvu sjednicu nakon što je u nedjelju zvanično konstituiran. Ovoga puta sjednica je održana u zgradi Uprave rudnika, za razliku od konstituirajuće, koja je održana na drugom mjestu jer generalni direktor Munever Čergić nije dao dozvolu za ulazak u upravnu zgradu.

- Donijeli smo odluku o poništenju odluke o sazivanju Skupštine društva za 27. novembar. Riječ je o odluci starog Nadzornog odbora, a poništena je jer je Skupština već održana 15. novembra u Sarajevu i tada su donesene sve potrebne odluke - rekao je Faktor Bego Birparić, predsjednik NO RMU Banovići.

Dodaje da sada slijedi redovan rad nadzornog odbora i može se smatrati da je okončan prijelazni period.

Podsjećamo, Bego Birparić izabran je za predsjednika, a Edin Kurić je član Nadzornog odbora, obojica kao predstavnici državnog kapitala koje je predložila Vlada FBiH. Antun Luburić je predstavnik malih dioničara u Nadzornom odboru, kao što je bio i ranije.

Time je država ponovo stavila pod kontrolu rudnik, kojim je u prethodnih 25 godina vladao Mirsad Kukić, aktuelni predsjednik PDA, nove stranke koju je osnovao nakon rušenja Vlade TK u februaru prošle godine.

- Uprava sada može predlagati, tražiti da razmatramo njihove izvještaje. Uostalom, to je njihova zakonska obaveza i do njih je kako će se ponašati. Imaju pravo i da traže održavanje sjednica Nadzornog odbora, a mi imamo svoje obaveze i ovlaštenja u s kladu s kojim ćemo djelovati - zaključio je Birparić.

Upravu RMU Banovići i dalje čine ljudi odani Mirsadu Kukiću, a on sam je pomoćnik generalnog direktora za razvoj i investicije te predsjednik Sindikata radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.