open-navfaktor-logo
search
Bez dozvola
Nisu poštovali zakone: Porezna uprava zapečatila infopult Turističke zajednice KS u Hadžićima
U obrazloženju Porezne uprave navodi se da da Turistička zajednica za obavljanje djelatnosti na tom mjestu nema potrebnu dokumenaciju i dozvole
06.07.2019. u 13:17
get url
text

Porezna uprava FBiH zapečatila je u jeku ljetnje turističke sezone turistički infopult Turističke zajednice Kantona Sarajevo koji se nalazi u Hadžićima.

U obrazloženju Porezne uprave navodi se da da Turistička zajednica za obavljanje djelatnosti na tom mjestu nema potrebnu dokumenaciju i dozvole.

- Turistička zajednica kao porezni obaveznik ne obavlja djelatnost na adresi koja je navedena u sudskom registru, Branilaca Sarajeva 21, nego na adresi Dalmatinska 2/4.  Također, Turistička zajednica obavlja djelatnost i na adresi Hadželi 21 u Hadžićima, a da pri tome nema Odluke o osnivanju poslovne jedinice koju bi donijeli nadležni organi TZ, a još manje registrovanu poslovnu jedinicu u Poreznoj upravi, niti potrebnu dokumentaciju koju mora imati svaka poslovna jedinica – navodi se u obrazloženju.

Još jedna od uočenih nepravilnosti, jeste da određeni uposlenici također nisu prijavljeni prema sjedištu poslovne jedinice, što je bila obaveza Turističke zajednice.

U obrazloženju Porezne uprave navodi se i da je potrebno utvrditi da li i koja su lica angažovana po osnovu ugovora o djelu i da li su za te poslove u skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji predviđena radna mjesta. U Turističkoj zajednici KS.

Inspektorima je naloženo da izvrše inspekcijski nadzor u Turističkoj zajednici KS.

I drugi infopult Turističke zajednice koji se nalazi na Baščaršiji još zjapi prazan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.