open-navfaktor-logo
search
Nakon najave obustave
Nisu se povukli: Komisija za saradnju s NATO-om radi, učestvuje i SNSD-ov Goganović
Komisija za saradnju s NATO-om radi i na njenoj inauguralnoj sjednici je u srijedu bio i Aleksandar Goganović (SNSD), zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine koji je ujedno zamjenik predsjedavajućeg ove komisije.
16.10.2023. u 07:55
get url
text
Salko Beba, Josip Brkić i Aleksandar Goganović
Salko Beba, Josip Brkić i Aleksandar Goganović

VEZANI TEKST - Goganović se po Dodikovom diktatu obrušio na Heleza: Srbi u MOBiH obustavljaju saradnju sa NATO-om

Upravo je Goganović prije nekoliko mjeseci rekao da predstavnici RS-a u Ministarstvu odbrane BiH i Komisiji za saradnju s NATO-om obustavljaju saradnju s tim savezom.

Malo nakon toga je ministar Staša Košarac, još jedan SNSD-ovac u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, rekao da je povukao predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH iz Komisije za saradnju s NATO-om, odnosno da neće učestvovati u njenom radu jer je "politika RS-a u vezi s ovim pitanjem nedvosmislena i jasna-ne članstvu u NATO-u".

Ipak, niko nije povučen i svi rade.

Josip Brkić, predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-o i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, kazao nam je da je, pod jedan, Vijeće ministara BiH u junu nadopunilo sve članove komisije.

- Pod dva, prekjučer smo imali inauguralnu sjednicu u skoro punom sazivu. Bili su prisutni moji zamjenici, Salko Beba (šef Kabineta ministra odbrane BiH) i Aleksandar Goganović. Neki nisu bili, ali zato što su bili na službenom putu, a neki su se ispričali da ne mogu doći. Dakle, iz objektivnih samo razloga nisu bili tu. I na toj sjednici smo započeli proceduru izrade Programa reformi za 2023. godinu. Bilo je tu i tačaka u vezi preporuka NATO-a, plan za održavanje NATO partnerskog simpozija dogodine kojem će BiH biti domaćin – istakao je u petak Brkić.

Program reformi (ANP) je formalno-pravni okvir saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Brkić je dodao da, jednom riječju, Komisija za saradnju s NATO-om radi.

Predstavnicima iz RS-a, odnosno SNSD-a, nije mrzak NATO i kada treba putovati o trošku budžeta. Tako je početkom ovog mjeseca, i to od 6. do 9. oktobra, u Kopenhagenu boravila kompletna delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na njihovom godišnjem zasjedanju. U toj delegaciji je i Obren Petrović, SNSD-ov zastupnik u bh. Parlamentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.