open-navfaktor-logo
search
"Gest i znak zahvalnosti"
Nisu spriječili genocid, ali ipak: Holandija vojnike iz Srebrenice nagrađuje sa po 5.000 eura
Holandska vlada saopćila je da će svojim veteranima pri Ujedinjenim nacijama, koji nisu uspjeli spriječiti masakr u Srebrenici 1995. godine, platiti po 5.000 eura, kao "gest i znak zahvalnosti" za službu u strašnim okolnostima, javio je AP, prenosi Tanjug.
11.02.2021. u 09:06
get url
text

Isplata, koju je najavio ministar odbrane, jedan od vladinih odgovora na studiju u koju je bilo uključeno 850 vojnika iz holandske mirovne misije, dodaje agencija.

Kako se navodi, ti vojnici bili su u Srebrenici kada su taj grad preuzeli dobro naoružani vojnici snaga bosanskih Srba na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, koji je optužen za genocid od strane Trubinala Ujedinjenih nacija u Hagu, zbog uloge u užasnom masakru u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi.

Holandija se dugo borila sa posljedicama zločina u Srebrenici, a vlada bivšeg premijera Wima Koka podnijela je ostavku 2002. godine, nakon što su holandske vlasti oštro kritikovane jer su poslale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg oružja i ovlaštenja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koje su pobjegle u holandsku bazu na istoku Bosne.

Holandski vrhovni sud je 2019. je presudio da je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 350 muslimana koje su ubile snage bosanskih Srba tokom zločina, podsjeća AP.

Holandski sud zaključio je da su mirovnjaci te zemlje 13. jula 1995. evakuirali ljude iz svoje baze pored Srebrenice, uprkos tome što su znali da su "u ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni" od strane srpskih vojnika.

UN je kritikovan jer nije odobrio korištenje zračnih udara NATO-a kako bi podržao holandske trupe na zemlji nakon što su one bile napadnute.

Premijer Mark Rutte je u poruci koju je poslao prošle godine, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, naglasio patnju bosanskih muslimana koji su izgubili najmilije, a spomenuo je i "muškarce i žene iz holandskog bataljona UN-a koji su se u julu 1995. osjećali bespomoćnim i koje i danas proganjaju sjećanja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.