open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Niti se zna ko je predložio tačke, niti ko predsjedava Domom: "Trojka" i HDZ opet rade mimo zakona, opozicija upozorava
Zastupnici iz opozicije na početku današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije upozorili su Mladena Boškovića (HDZ) da nema legitimet za vođenje sjednice jer se Mirjana Marinković-Lepić (NS), predsjedavajuća u ostavci, vratila sa bolovanja, a i kada je odlazila na bolovanje kod prijenosa ovlasti nije konsultirala i dopredsjedavajuću Edinu Gabela (SBiH).
22.01.2024. u 12:38
get url
text

Iz opozicije su skrenuli pažnju kako se tačke koje su predložene za dnevni red skinu (Informacija o nefunkcionisanju radnih tijela Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, i Izbor i imenovanje), jer za ove tačke nisu dobili materijale niti se zna ko je predlagač.

Ne znamo ko je predlagač 

- Vi, Boškoviću, nemate ovlaštenje za vođenje sjednice jer nije bio dogovor sa drugom dopredsjedavajućom. Neka Marinković-Lepić preuzme predsjedavanje. Ovo ovlaštenje koje smo dobili nekoliko minuta pred sjednicu je farsa i nije u skladu sa Poslovnikom. Morate se konsultirati sa pravnom službom Parlamenta. Vođenje vaše sjednice je nelegalno - rekao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a.

Govorila je i zastupnica Jasmina Biščević Tokić koja je naznačila kako nije dostavljena informacija o predloženim tačkama dnevnog reda.

- Niti znamo ko je predlagač uz poziv koji smo dobili. Niste dali mogućnost da se spremimo. Predlažem da se ova tačka skine sa dnevnog reda. Sa pozivom se dostavlja prijedlog dnevnog reda i materijali za sjednicu, a ako nema predlagača, ne raspravlja se i skida se sa dnevnog reda - kazala je.

Navela je da se među komisijama koje ne funkcioniraju navodi Zakonodavno-pravna, Komisija za izbor i imenovanje i Odbor za zdravstvo.

- Ovo što smo dobili danas kao dnevni red je nešto to svjedoči da ovo rukovodsto ne zanima šta rade druga radna tijela - rekla je zastupnica Alma Kratina (DF).

Zastupnik Mirza Čelik (DF) je rekao da ne funkcionira ni Etička komsija jer nema Etičkog kodeksa.

Otkud Odbor za zdravstvo među spornim tijelima? 

Zastupnik Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH, ne vidi razloga zašto se u sporne odbore navodi Odbor za zdravsto.

- Taj odbor je jutros održao sjednicu. Zašto se nije navela Ustavna komisija. Ukoliko je informacija o nefunkcioniranju radnih tijela, treba da dostavite tabelarni prikaz sa održanim i neodržanim sjednicama. Kada pripremite informacije, navedite to sve - rekao je Čavalić.

Potom je Marinković-Lepić objasnila ovlaštenje dato Boškoviću.

- Ja sam ostavku dala u septembru, koliko se sjećam bez ikakvih politčkih ili bilo kojih drugih kalkulacija. Jedini razlog je bilo moje zdravsteno stanje. Tjeram se da radim ono što utječe na moje zdravlje.

Odredbe Poslovnika treba poštovati. Ja sam u petak, 19. januara, kada je zaključeno bolovanje, pismeno pozvala Edinu Gabela da dođe jutros u devet sati i u mailu naznačila da se vidimo u vezi sa dogovorom vođenja osme sjednice. S obzirom na to da nisam bila sigurna, uputila sam poruku na Viber, kolegica je obavijestila da stranka ima klub. Isto sam ponovila u nedjelju. Nisam dobila odgovor, kolegica nije došla na sastanak i ovlaštenja sam prepustila Boškoviću - rekla je Marinković-Lepić.

Gabela je odgovorila kako ne vidi razloga za njenu saglasnost za prijenos ovlaštenja kada Marinković-Lepić ni kada je odlazila na bolovanje nije je konsultirala niti obavijestila i prenijela puno ovlaštenje dopredsjedavajućem Boškoviću.

Zakazati vanrednu sjednicu i rapravljati o privremenom finansiranju 

- Drago mi je da je Gabela rekla ono što sam kazala. Zadovoljila sam sve odredbe Poslovnika, moje zdravstveno stanje je samo moja privatna stvar i zasnovano je na mišljenju i uputama ljekara i ne glumim i nemojte se za to sekirati. Neću vam obrazlagati zdravstveni karton. Bez obzira na to što je zaključeno bolovanje, nisam u stanju voditi sjednicu - rekla je.

Iz pozicije su ponovili kako sjednca nije legalno zakazana.

Zastupnik Mirza Čelik je preložio zaključak da se današnja sjednica prekine, otkaže sjednica zakazana za srijedu i da se danas zakaže vanredna sjednica sa dnevnim redom na kojem će biti Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH.

Bošković je odgovorio da zaključak dostavi u pisanoj formi i "ako bude potrebe da se glasa o tom zaključku".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.