open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Niz zakona pred zastupnicima: Hoće li podržati da ratni zločnici ne mogu mijenjati zatvor za novčanu kaznu?
Izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se onemogućava da osuđeni za ratni zločin kaznu zatvora zamijene novčanom, naći će se pred zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na idućoj sjednici zakazanoj za 7. juni.
30.05.2023. u 07:51
get url
text

Krivični zakon je omogućio ovu zamjenu ukoliko je izrečena kazna do godinu dana zatvora. Ovo se trenutno ne odnosi samo na one koji su osuđeni za terorizam i djela povezana s tim.

Da je bilo slučajeva zamjene zatvorske kazne za novčanu osuđenim do godinu dana za ratne zločine navedeno je i u obrazloženju predloženih izmjena Krivičnog zakona BiH, koje je u proceduru usvajanja uputio zastupnik SDP-a Saša Magazinović.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je da će ovaj klub donijeti odluku po pitanju predloženih izmjena Krivičnog zakona, a sve što smatraju dobrim i kvalitetnim će podržati.

- Izanalizirat ćemo sve i zauzeti stav treba li ga dopuniti i precizirati – dodao je Špago.

Stav o ovim izmjenama Krivičnog zakona BiH nismo uspjeli dobiti od predstavnika koalicionih partnera SDP-a, odnosno Predraga Kožula, predsjedavajućeg Kluba zastupnika HDZ-a, i Sanje Vulić, predsjedavajuće Kluba zastupnika SNSD-a, jer se nisu javljali na telefon.

Izmjene Krivičnog zakona jedna su od oko 40 tačaka dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma 7. juna. Interesantno je da je na dnevnom redu niz zakonskih rješenja, od kojih su samo tri stigla iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, dok su ostale predložili parlamentarci.

Tako će se pred zastupnicima naći, između ostalog, izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se ukida PDV na doniranu hranu, izmjene Zakona o radu u institucijama BiH, Prijedlog zakona o moru, izmjene Zakona o državljanstvu BiH, nekoliko izmjena Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.