open-navfaktor-logo
search
Sarajevo i Tuzla
Nizozemska predstava "Opasna igra" o genocidu u Srebrenici prvi put u Bosni i Hercegovini
Zvanični program "Modula Memorije" završava na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja kada će biti izvedena dramska predstava "Opasna imena" reditelja Boya Jonkergouwa.
01.05.2022. u 21:48
get url
text

U pitanju je nizozemska teatarska produkcija koja će po prvi put gostovati u Bosni i Hercegovini. Publika će predstavu imati priliku pogledati u ponedjeljak, 9. maja, u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19.30, a već 11. maja u Narodnom pozorištu u Tuzli. 

Riječ je o prvoj predstavi o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, a u kojoj glavnu ulogu igra Alma Mustafić, jedna od preživjelih svjedokinja onoga što se događalo tih julskih dana. Njenog oca Rizu, koji je u to vrijeme radio za bataljon UN-a, Dutchbat, nizozemske mirovne snage su predale srpskim trupama. Godinama kasnije, pronađen je u masovnoj grobnici kod Vlasenice.

Mustafić je uspjela da na Univerzitetu u Nizozemskoj, na kojem radi kao profesorica, uvede predmet Srebrenica genocid.

Pored Alme, na sceni je i Raymond Braat, veteran nizozemskog bataljona UN-a i također svjedok genocida u Srebrenici. Razoružan i pod pritiskom srpskih paravojnih snaga, odvojio je muškarce od žena, prije masovne deportacije. Raymond na sceni otkriva ono o čemu pripadnici snaga UN-a najčešće šute.

- Istina je da smo bili u nemogućoj poziciji. Ali istina je i da smo znali da će ti ljudi biti ubijeni.

Sa Almom i Raymondom, uz podršku Jolijn Henneman, Karen Sibbing i Mike Weertsa, poznatih nizozemskih glumaca i glumica, rediteljski dvojac Boy Jonkergouw i Caroline van Leerdam napravili su predstavu koju je teško zaboraviti. 

Predstava je doživjela veliki uspjeh u Nizozemskoj, a o čemu svjedoči 40 dosadašnjih izvođenja od premijere koja se održala početkom 2021. Komunicira se kao predstava koja ne samo da opisuju historiju, već i piše historiju. Čak sedam nizozemskih škola organizovano ju je gledalo.

Ekipu predstave čine: tekst - Boy Jonkergouw; režija - Boy Jonkergouw, Caroline van Leerdam; igraju - Alma Mustafić, Raymond Braat, Jolijn Henneman, Mike Weerts, Karen Sibbing; muzika - Erik Vlasblom, Wouter de Belder; video - Beeldjutters; scenografija - Simon Haen

Ulaz za sve posjetitelje je slobodan, s tim da se ulaznice za predstavu moraju preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, prenosi mess.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.