open-navfaktor-logo
search
Uputili pismo
Nizozemska se protivi otvaranju pristupnih pregovora EU-a sa BiH, žele provođenje reformi
Vlada Nizozemske odlučno se protivi otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji sve dok zemlja ne pokaže nužan stepen usklađenosti s kriterijima Unije, stoji u vladinom očitovanju koje je upućeno na adrese oba doma nizozemskog parlamenta.
02.12.2023. u 12:42
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Nastavit ćemo čvrsto raditi na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU

Nizozemska se nakon parlamentarnih izbora u novembru suočila sa situacijom u kojoj bi vlast mogla preuzeti koalicija predvođena ekstremno desničarskom Slobodarskom strankom (PVV), na čijem je čelu Geert Wilders, koji se deklarira kao protivnik proširenja.  

Međutim, i sadašnja umjerena vlada odlazećeg premijera Marka Ruttea potvrdila je kako je skeptična prema potencijalnim novim članicama Unije jer smatra da ne provode potrebne reforme, što se odnosi i na BiH.

Evropska komisija u novembru je uvjetno preporučila otvaranje pristupnih pregovora s BiH od marta sljedeće godine pod uslovom da BiH do tada pokaže dodatni napredak u provedbi reformi.

Reforme su trenutno blokirane zbog ucjena predsjednika RS-a Milorada Dodika koji ultimativno traži da se prije bilo kojeg drugog zakona donese novi o Ustavnom sudu BiH i iz njega eliminiraju strane sudije.

Skupina država EU, poznatih kao "prijatelji BiH", među kojima je Hrvatska, zagovara da se na Evropskom vijeću sredinom decembra ipak donese odluka o otvaranju pregovora s BiH, uz ocjenu kako je to važno zbog same Unije, čiji je cilj stabilnost na Zapadnom Balkanu, prenose hrvatski mediji.

Takvo mišljenje ne dijele države poput Njemačke, Francuske i Nizozemske, čija je vlada sada potvrdila kako insistira na poštivanju odavno utvrđenih kriterija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.