open-navfaktor-logo
search
Potpisan aranžman
Njemačka donirala 410.000 eura za Oružane snage BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u prisustvu zamjenika za politiku i planove Slavena Galića, potpisao je danas s vojnim atašeom Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnikom Franzom Josefom Nolteom tehnički aranžman između Ministarstva odbrane BiH i Savezne Republike Njemačke o donaciji sredstava Centru za obuku za operacije podrške miru i deminerskom bataljonu, u ukupnoj vrijednosti od 410.000 eura.
27.11.2023. u 16:18
get url
text
Franz Josef Nolte i Zukan Helez
Franz Josef Nolte i Zukan Helez

Novac je namijenjen za podršku popravke sistema grijanja i hlađenja, te za nabavku informatičke opreme za Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u iznosu od 350.000 eura i podršku deminerskom bataljonu u vrijednosti od 60.000 eura.

Riječ je o još jednoj ovogodišnjoj finansijskoj pomoći koja se realizira u okviru paketa pomoći, koju Vlada SR Njemačke donira Oružanim snagama BiH.

- Ministar odbrane Helez je ovom prilikom rekao da je Savezna Republika Njemačka, kao zemlja članica NATO-a i EU, važan vanjskopolitički partner Bosni i Hercegovini, te respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama. Iskazao je zadovoljstvo na pokrenutoj inicijativi Njemačke da se kroz realizaciju projekata pristupi uređenju infrastrukture i objekata na kojima borave pripadnici OS BiH, te se zahvalio na dosadašnjim značajnim donacijama, kao i podršci u školovanju i obuci naših kadrova u Saveznoj Republici Njemačkoj - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pukovnik Nolte je istakao da je u ovoj godini znatno povećan broj infrastrukturnih projekata za Oružane snage BiH, te najavio da će se i u narednoj godini raditi na realizaciji infrastrukturnih projekata na svim lokacijama Oružanih snaga BiH, vodeći se isključivo zahtjevima Ministarstva odbrane BiH.

- Također je istakao da bi potpisivanjem još jednog ugovora do kraja godine, ukupna vrijednost donacija SR Njemačke Ministarstvu odbrane BiH iznosila oko 6,5 miliona eura - navedeno je. 

Dodaje se da su sagovornici potvrdili spremnost za daljnje unapređenje saradnje, te izrazili uvjerenje da će se u narednoj godini potpisati plan bilateralno-odbrambene saradnje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.