open-navfaktor-logo
search
Na njemačkom jeziku
Njemačka fondacija podržala izdavanje Izvještaja o negiranju genocida
Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija Heinrich Böll (HBS) su predstavili prijevod Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici, koji se bavi istraživanjem slučajeva negiranja genocida i narativima ekstremne desnice u zemlji, regiji i svijetu, a koji na sistemski način negiraju zločin genocida, minimiziraju njegove žrtve i slave njegove počinioce kao heroje.
07.07.2020. u 08:35
get url
text

Ova saradnja je dijelom šireg kruga aktivnosti HBS-a koji se tiču obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Povijest zločina od samog početka je i povijest negiranja i obmanjivanja. Prikrivanje djela ciljanim iskopavanjem i ponovnim zatrpavanjem mrtvih je pri tome okrutan detalj genocida, koji dovodi do toga, da se danas još traga za posmrtni ostacima više od 1.000 ljudi. Poricanje se odvija uporedo sa glorificiranjem djela i počinitelja - a oboje priprema mentalno tlo za novo nasilje. S obzirom na to da je međunarodna zajednica zakazala 1995. godine, teško je podnijeti nedostatak međunarodnog interesa za bavljenje genocidom - i istovremeno opasno. Srebrenički genocid u budućnosti mora zauzeti svoje mjesto u evropskoj kulturi sjećanja. Evropa bi trebala pokazati da je u svakom trenutku spremna odbraniti civilizacijska i ljudska prava od onih koji ih gaze - kazala je Marion Kraske, direktorica Ureda Fondacije Heinrich Böll za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

- Izuzetno cijenimo doprinos Fondacije Heinrich Böll u promociji vladavine prava i zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Ono što je posebno važno na tom putu jeste činjenica da HBS prepoznaje aktivnosti negiranja genocida kao udar na vrijednosti slobode i ljudskih prava, te zbog toga, i kod nas, ali i u Njemačkoj, aktivno rade na dijalogu i borbi protiv govora mržnje, islamofobije, ali i politika koje na neke znatno "sofisticiranije" načine negiraju genocid u Srebrenici. Mi želimo da Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici bude dokument koji će izlaziti svake godine, te na taj način pratite trendove i politike koje stoje iza onih koji omalovažavaju žrtve genocida. Na tom putu, izuzetno je važno da usvajamo međunarodno priznatu metodologiju istraživačkog rada, kako bismo stekli kredibilitet i ostali ili postali adresa kojoj se obraćaju istraživači. Druga važna stvar je da priča koju pričamo bude ispričana na što je više jezika moguće. Snaga institucije, snaga jedne borbe, mjeri se i kapacitetom da svoju priču i ono što znamo prenesemo cijelom svijetu. Uz ovaj prijevod i ovakve oblike saradnje, nadam se da smo na korak bliže tom cilju - zaključio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Fondacija Heinrich Böll u povodu obilježavanja godišnjice objavit će opsežni dosje 8. jula na svojoj web-stranici, s brojnim audiovizualnim elementima u znak sjećanja na Srebrenicu, kako bi se suprotstavili zaboravu, poricanju i manipulaciji, saopćio je Memorijalni centar Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.