open-navfaktor-logo
search
Počinioci profesionalci
Njemački Bild o zvjerstvima kod Prijedora: Ubijeno je 45 konja, jednima su odrubili glave, druge su otrovali; Policija negira
Vlasnici konja oko Prijedora žive u strahu. Kriminalci danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući njihove vrijedne konje, piše njemački Bild. No iz Policijske uprave Prijedor sve negiraju, navodeći da nije evidentiran niti im je prijavljen ijedan slučaj ubistva konja, o kojima piše Bild.
04.10.2023. u 20:36
get url
text

A njemački list piše da je do sada, u proteklim danima, ubijeno 45 životinja, uključujući sportske konje i priplodne pastuhe i kobile iz Njemačke, Holandije i Francuske. Njihova vrijednost često je viša od 20.000 eura, piše Bild.

- Počinioci su izuzetno profesionalni. Prije zločina, sistemi nadzora su onemogućeni. Počinioci nose rukavice i izlizane cipele kako ne bi ostavili otiske stopala na podu - kaže za Bild jedan poduzetnik koji želi ostati anoniman.

Pogođeno je jedanaest farmi. Konjima su odrubljene glave, a komad metala zabijen je u grudi holandske kobile. Drugi su ubijeni otrovom za pacove. Ludilo je to kojem se čini da nema kraja.

- Svake noći brinemo i nadamo se da se više neće dogoditi. Ali to jednostavno ne prestaje - kaže on.

Međunarodna Grand Prix jahačica Christiane Schaurte (63), koja je prošle sedmice izabrana u evropsku komisiju Evropske konjičke federacije (EEF), rekla je kako smatra da su akcije vjerovatno politički motivirane.

- Stječe se utisak da je cilj ovdje da se posebna grupa stanovništva protjera iz ovog područja - kazala je.

Glasnogovornica PU Prijedor Sanja Vukojević za Faktor je kazala da na području koje oni pokrivaju policiji nije prijavljen niti je evidentiran ijedan takav slučaj ubistva konja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.