open-navfaktor-logo
search
Na ZDF-u
Njemački satiričar posvetio emisiju Schmidtu: Gdje on odlučuje, tu više ni trava ne raste!
Jan Bohmermann, poznati njemački satiričar, novinar i televizijski voditelj, čije satirične emisije imaju izuzetan politički kontekst, večerašnje izdanje "Magazine Royal" na ZDF-u posvetio je visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.
17.02.2023. u 22:03
get url
text

Tokom emisije Bohmermann je podsjetio na dosadašnje Schmidtove nesvakidašnje poteze koji su obilježili njegov dosadašnji mandat, a izmđeu ostalog, kaže: Gdje Schmidt nešto odlučuje, tu trava više ne raste!

On stvara više problema nego što rješava i time ugrožava demokratiju u BiH, kažu na ZDF-u.

VEZANI TEKST - Schmidt vrištao: Sit sam ove situacije u BiH, dovde mi je došlo

Jedan od njegovih "ispada" desio se pred novinarima u Goraždu kada je burno reagovao na pitanje da li je spreman nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH.

Bohmermann je govorio i o Schmidtovim vezama s Beogradom i Zagrebom, te o određenim ustupcima koje je učinio HDZ-u i SNSD-u.

Također, podsjetio je i na afere visokog predstavnika dok je bio u Vladi Njemačke.

Tako je podsjetio da je Christian Schmidt prije 16 godina želio rehabilitovati nacističkog pukovnika Wernera Moldersa, kojem je Hitler dodijelio najviša odlikovanja za njegovu revnosnu službu. Schmidt je tada bio državni sekretar i nije imao ništa protiv da rehabilituje Moldersa koji se dobrovoljno pridružio nacističkoj Legiji Kondor, koja je učestvovala u ratnim zločinima tokom Drugog svjetskog rata.

Borbena eskadrila njemačkog Bundeswehra je dugi niz godina nosila ime po Möldersu i tek 2005. godine, nakon izvještaja magazina Kontraste, ministar odbrane Struck je preimenovao jedinicu. 

Njemački satiričar je napravio i figuricu Schmidta na koju je zakačio odlikovanje red Ante Starčevića koje je Schmidt dobio u glavnom gradu Hrvatske.

Njemačkoj javnosti Bohmermann je pokušao pojasniti i čuvene bonske ovlasti koje posjeduje visoki predstavnik u BiH.

U emisiji je govorio i o neustavnom danu RS-a 9. januaru. Tako je podsjetio kako je Schmidt, umjesto da reagirala na paradu u Istočnom Sarajevu, otišao u Beograd i brinuo se o tome što su bh. mediji objavili da je paradi prisustvovao Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Također, u emisiji je problematiziran odnos Schmidta sa hrvatskim i srpskim nacionalistima, pa se tako voditelj zgražavao nad Schmidtovom blagonaklonošću prema Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, za kojeg je napomenuo kako je u ratu uzimao bošnjačke zarobljenike i iskorištavao ih na prinudnom radu u firmi gdje je bio direktor.

Spomenuti su i protesti ispred OHR-a kada su hiljade građana tražili od Schmidta da ne nameće izmjene izbornih pravila. 

- I šta je Schmidt uradio? On je na j.... izborni dan nametnuo nova j.... izborna pravila! - iščudžavao se i psovao voditelj emisije.

Kompletnu emisiju možete pogledati ovdje

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.