open-navfaktor-logo
search
Izraelski historičar
Njemačko odlikovanje za negatora genocida u Srebrenici
Narednog mjeseca će Gideonu Greifu, predsjedniku komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada Republike Srpske, biti uručen orden za posebne zasluge.
30.10.2021. u 11:19
get url
text
Gideon Greif
Gideon Greif

Izraelski historičar Gideon Greif, koji je na čelu "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995." koju je formirala Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a koja negira da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, narednog mjeseca dobit će posebno odlikovanje njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, doznaje Al Jazeera.

Ovu informaciju, kao i to da će mu orden biti uručen u Izraelu, potvrdili iz ureda njemačkog predsjednika Steinmeiera.

- Federalni predsjednik je imenovao g. Greifa kao dobitnika ordena Križ za posebne zasluge Federalne Republike Njemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu - navodi se u odgovoru koji je Al Jazeera dobila od glasnogovornice predsjednika Steinmeiera.

Dalje se navodi kako je Gideon Greif "jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o holokaustu".

- Gospodin Greif, koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme nacionalsocijalizma (nacizma op.a.), ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi "Die Jecke", ističu iz Ureda njemačkog predsjednika i dodaju:

- U svome istraživanju, koje se fokusira na historiju logora za istrebljenje Auschwitz-Birkenau, Gideon Greif daje vrhunski doprinos kada se govori o holokaustu.

Odgovor se zaključuje stavom: "Na osnovu ovih postignuća je izabran da dobije ovo specijalno priznanje Federalnog predsjednika".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.