open-navfaktor-logo
search
Na period od dvije godine
Njih 39, a medo i vuk sami: Vlada FBiH imenovala tim za zaštitu ljudi od divljih životinja
AUTOR: A.G.-Z.
04.06.2024. u 15:36
get url
text
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede Kemal Hrnjić donio je rješenje o imenovanju interventnog tima za velike zvijeri (mrki medvjed, vuk i ris) u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Interventni tim ima 39 članova, a imenovan je na period od dvije godine.
Kako je nevedeno u rješenju, zadatak Interventnog tima je da u urgentnim situacijama postupa u cilju humane brige i dobrobiti velikih zvijeri (mrki medvjed, vuk i ris), te da blagovremeno izvrši obaveze u slučaju potrebe za hitnim intervencijama.
- Interventni tim svoje aktivnosti provodi u skladu sa Protokolom za postupanje članova interventnog tima i zadacima iz planova upravljanja zaštićenim vrstama divljači u FBiH, a naročito pri pojavi problematičnih velikih zvijeri opasnih po život ljudi, kada nastupi neuobičajeno velika šteta na imovini, javnom dobru, dobru od općeg interesa ili domaćim životinjama, pojavi stradanja u prometu, kao i u slučaju sumnje da je zaštićena divljač ugrožena u mjeri da ne može samostalno opstati u prirodi - stoji, između ostalog, u rješenju.
Za potrebe rada Interventnog tima neophodno je izvršiti nabavku potrebne opreme. Nabavka opreme će se finansirati iz budžeta FBiH ili Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.